Blogi / 16 Euroopa riiki tõstavad ühiselt esile sigaretis sisalduvate lisaainete ohtlikkuse

16 Euroopa riiki tõstavad ühiselt esile sigaretis sisalduvate lisaainete ohtlikkuse

  • Autor:Tiiu Härm, Tervise Arengu Instituudi ekspert
  • 13. September 2012

13. septembril käivitavad kuusteist Euroopa riiki veebilehed, mis teavitavad avalikkust tubakatööstuses kasutatavatest lisaainetest, nende toimimisest ja mõjust tervisele.

Projekt on valminud Hollandi riikliku rahvatervise ja keskkonna instituudi (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)) ja Saksamaa vähiuuringute keskuse (Deutsches Krebsforschungszentrum (DKFZ)) algatusel. Projektis osalesid Madalmaad, Saksamaa, Belgia, Bulgaaria, Poola, Rumeenia, Malta, Austria, Taani, Suurbritannia, Norra, Prantsusmaa, Soome, Türgi ja Šveits. Eestis oli projekti partneriks Tervise Arengu Instituut. Projekti rahastas Euroopa Komisjon.

Lisandid on tootjate poolt teadlikult tubakatoodetesse lisatud ained, mille eesmärk on muuta toksilised tubakatooted ostjatele maitsvamaks ja vastuvõetavamaks. Selliste koostisainete kasutamise eesmärk võib olla näiteks anda sigarettidele teatud kindel maitse, reguleerida sigarettide põlemist või säilitada tubaka niiskust ja vältida selle kuivamist.

Veebileht annab üksikasjalise ülevaate neljateistkümnest erinevast ainest, mida tubakaettevõtted sigarettidele lisavad. Nende ainete hulgas on näiteks glütseriin, suhkrud, tselluloos, lagrits, kakao, mentool ja vanilliin.

Kõige laialdasemalt kasutatakse sigarettide lisaainena vanilliini, sest see on üks maailma populaarsemaid maitseid. Tubakatootjad lisavad seda nii tubakale, sigaretipaberile kui ka filtritele. Teada on, et põlev vanilliin vabastab erinevaid kemikaale, sealhulgas Rahvusvahelise Vähiuuringute Agentuuri poolt vähkitekitavaks klassifitseeritud aineid. Samuti on vanilliin kaudselt kahjulik, sest peidab sigaretisuitsu terava maitse ning muudab sellega suitsetamise ahvatlevamaks.

Tubakatarvitamisega on seotud 40% kõikidest südame-veresoonkonnahaiguste juhtudest, 80% kroonilise obstruktiivse kopsuhaiguse juhtudest ja 30% kõikidest vähijuhtudest. Kopsuvähi haigetest on aga suitsetajaid lausa 90%. Haigusi, mida tubakatarvitamine põhjustab, on Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel üle 25. Euroopas sureb igal aastal ligi 700 000 inimest suitsetamise tagajärjel. Eestis moodustab tubaka tarvitamisest tingitud haigestumine 3000 liigset haigusjuhtu ja suremuse struktuuris viiendiku kõigist surmajuhtudest aastas.

Eestikeelne tubakatoodetes kasutatavatest lisaainetest teavitav infomaterjal asub siin.

Loe lisaks PITOC (Public Information Tobacco Control) projekti kohta Tervise Arengu Instituudi veebilehelt siit.

 

Lisainfo:
Tiiu Härm
Tervise Arengu Instituudi ekspert
Tel 659 3981
tiiu.harm@tai.ee