Blogi / Peaasi.ee selgitab noortele, kuidas oma pead hoida

Peaasi.ee selgitab noortele, kuidas oma pead hoida

  • Autor:Ere Vasli, MTÜ Peaasjad
  • 22. Märts 2013

Mis on paha tuju ja depressiooni erinevus? Kust lõpeb tavapärane ärevus ning algab paanika- ja ärevushäire? Mida tähendab psühhoos ja skisofreenia? Kas aktiivsus- ja tähelepanuhäire on vaid ameeriklaste väljamõeldis? Kas vaimse tervise probleemidega inimesed on ohtlikud? Kas noored lõikavad end selleks, et tähelepanu saada? Kas on tõsi, et need, kes räägivad enesetapust seda tegelikult kunagi ei tee? Kas antidepressandid tekitavad sõltuvust? Neile ja teistele sarnastele küsimustele leiab vastused veebilehelt www.peaasi.ee.

Alljärgnevalt tutvustab peaasi.ee-d üks portaali loojatest, psühhiaater Ere Vasli.

Peaasi.ee on loodud selleks, et noored saaksid rohkem informatsiooni selle kohta, mis nende pea sees toimub ja kuidas oma pead hoida.

Lõime peaasi.ee portaali, kuna töötades vaimse tervise spetsialistidena saime aru, et vaatamata vaimse tervise häirete laiale levimusele teatakse neist vähe ning lisaks neid häbenetakse ja varjatakse.

Palju räägitakse kehalisest tervisest, selle ravist ja hoidmisest ning ka kehalise tervise häiretega koos elamisest. Tervislik toitumine, sportlikud eluviisid, erinevad kehalised haigused ja nende erinevad ravivõimalused on igapäevased jututeemad. Enesestmõistetav on, et kehaliste haiguste puhul inimesed viivad end kurssi nende haigustega, otsivad abi ja ravivad ennast.

Vaimse tervise häirete puhul on suhtumine üpris teine. Vaimset tervist peetakse iseenesestmõistetavaks ja sellega seotud probleeme häbenemisväärseteks. Arvatakse, et vaimse tervise probleemid on teistel ja need on pigem harva esinevad. On erinevaid laialtlevinud ja kinnistunud müüte sellest, et vaid "nõrkadel" esineb vaimse tervisega seotud probleeme, et need tähendavad rumalust, pahatahtlikkust ja vägivaldsust või et psühhiaatriahaiglas võetakse inimesi "arvele" ning tehakse neid ravimitega zombideks.

Tõest informatsiooni vaimse tervise häirete, nende põhjuste ja ravi kohta on liikvel oluliselt vähem kui kehalise tervisega seonduvate teemade puhul.

Samal ajal kui neil teemadel räägitakse vähe, on rahvusvahelistes uuringutes leitud, et elu jooksul esineb 40% inimestest mingi vaimse tervise häire. Umbes pooled elu jooksul esinevatest häiretest ilmnevad just noorukieas, kuna täiskasvanuks saamine ja iseseisvumine on pingeline ja stressirohke aeg.

See tähendab, et iga inimene ja iga noor puutub ühel või teisel viisil kokku vaimse tervise probleemidega. Paradoksaalne on, et laia psüühikahäirete levimuse juures peetakse neid muresid häbenemisväärseteks ja neid pigem varjatakse. Varjamine ja häbenemine lisavad veelgi muret, segadust ja pinget. Kõik see kokku tähendab, et probleemid süvenevad ja lahendused tulevad hiljem kui võiksid tulla.

Et teadlikkust tõsta, häbi vähendada ja seeläbi abi kättesaadavust parandada, oleme loonud eeskätt noortele mõeldud veebisaidi www.peaasi.ee. Portaali eesmärk on pakkuda adekvaatset informatsiooni vaimse tervise häirete kohta. Veebisaidil kirjeldame erinevaid häireid – nende sümptomeid, tunnuseid, põhjuseid, aga ka eneseabi võimalusi ning psühholoogilise ja psühhiaatrilise abi võimalusi.

Palume külastama ja tutvuma!