Blogi / Et sügis tuleks kergemalt

Et sügis tuleks kergemalt

  • Autor:Tagli Pitsi, Tervise Arengu Instituudi toitumisekspert
  • 12. Juuni 2013

Kuigi suve peetakse kergeks aastajaks, mil väljas soe ja kogu elu tundub kuidagi roosilisem, siis paraku tundub üha enam, et vähemasti toitumise vallas käib viimastel aastatel küll võistlus – kes suudab ennast suve lõpuks suuremaks süüa. Niipea kui ilmad muutuvad selliseks, et varbad-sõrmed enam õues viibides ära ei külmu, hakkab nina üha enam tundma suvila- ja eramajade rajoonides isuäratavat grillimise hõngu. Kuidas aga grillihooajale vastu pidada nii, et sügiseks ei oleks kehakaal märkamatult paari kilo võrra tõusnud?

Esimene viga, mida grillpidude korraldamisel tehakse, on see, et pakutakse liha ja vorste liiga palju. Kui liha on laual palju, siis ei ole inimesele probleem seda ühe õhtu jooksul süüa ära 200 grammi või enamgi. 100 grammi sealiha või üks 100-grammine rasvane grillvorst annab aga üle 300 kcal ja rasvu umbes 25 grammi. Tuletame siinkohal meelde, et täiskasvanud naisterahva päevane energiavajadus kokku on ca 2000 kcal, meestel ca 2500 kcal ning rasvu võiks vastavalt saada 55–65 grammi ja 70–85 grammi. Seega annaks 200 grammi grillitud liha või šašlõkki (üks varras ehk ca 6–7 tükikest) naisterahva päevasest energiavajadusest 30% ning kataks praktiliselt ära kogu päevase rasvavajaduse.

Teine enamlevinud viga on see, et söögiks pakutakse väga palju erinevaid toite. See aga omakorda tähendab, et inimene soovib ka kõike proovida ja sööb nii märkamatult üle. Tihtipeale pole ka pakutav valik kõige parem – ülekaalus on hapukoore-majoneesikastmega salatid ja muu kulinaaria- või külmlettides pakutav valmistoit, kartulikrõpsud jmt. Rikkaliku soolase laua tipuks pakutakse veel mitut sorti magusat või jäätist.

Kolmas, mis tihti ununema kipub, on see, et ka alkohol annab energiat – pudel õlut 200 kcal, 200 ml veini 130 kcal, 40 ml viina 90 kcal, 500 ml siidrit aga 240 kcal – nagu ka kõikvõimalikud muud joogid (mahl, karastusjoogid), välja arvatud vesi. Küll aga tasub jälgida maitseveede suhkrusisaldust, sest nii mõnigi sisaldab neist suhkruid pea sama palju kui karastusjoogid.

12 võimalikku sammu grillipeol „ellujäämiseks":

  1. Ära nälgi päeval, et õhtul mahuks kõhtu sööki rohkem.
  2. Eelista grillida kala või linnuliha. Arvesta seda maksimaalselt 100 grammi inimese kohta, võimalusel grilli igale külalisele oma varras. Liha marineeri ise, kasutades pigem maitseaineid ja ürte kui soola.
  3. Grilli või keeda-hauta erinevaid aedvilju – suvikõrvits, paprika, spargel, šampinjonid, sibul, tomat, porrulauk, porgand, baklažaan, brokoli, lillkapsas, seller, ananass.
  4. Laual võiks näkitsemiseks olla palju värske köögivilja tükke-lõike-kange – lillkapsas, porgand, seller, kurk. Dipikaste valmista ise maitsestamata jogurtist.
  5. Väldi salateid, mis on tehtud hapukoore-majoneesikastmega, toorsalatid tee mahla või vähese koguse õliga.
  6. Riis, kartulid vm lisandid võivad grillipeo laualt ka puududa.
  7. Kui pakud leivatooteid, eelista rukki- või teraleiba.
  8. Kookide asemel pane lauale parem puuvilju ja marju. Vali ka nende seast neid, mille energia- ja suhkrute sisaldus on väiksem – melon, arbuus, pomel, greip, õun, jõhvikad, vaarikad, karusmarjad, maasikad, mustikad, pohlad.
  9. Ära too lauale ahvatlevaid energiarikkaid snäkke nagu soolapähklid ja kartulikrõpsud.
  10. Joogiks eelista vett.
  11. Kui soovid tarvitada alkoholi, piirdu vaid väikese kogusega.
  12. Sisusta õhtu aktiivsete tegevustega – nii sööd vähem ja kulutad rohkem.

Ühe grillipeo tavapärane menüü ehk menüü 1:

  • Sealihašašlõkk 100 grammi
  • Kanašašlõkk 100 grammi
  • Grillvorst 100 grammi
  • Kartulisalat 200 grammi
  • Kartulikrõpsud dipikastmega 100 ja 50 grammi
  • Vein 400 ml
  • Limonaad 400 ml
  • Šokolaadikook 100 grammi

Sööke kokku: 750 grammi

Ühe grillpeo võimalik menüü ehk menüü 2:

  • Grillitud lõhe 100 grammi
  • Grillitud kanafilee 50 grammi
  • Tomat, kurk, lehtsalat 100, 50 ja 50 grammi
  • Lõigatud köögiviljad: porgand, seller, kurk, paprika, lillkapsas – kokku 500 grammi
  • Maitsestamata jogurt 50 grammi
  • Aurutatud brokoli 100 grammi
  • Arbuus 300 grammi
  • Viinamarjad 100 grammi
  • Vein 150 ml
  • Vesi

Sööke kokku: 1400 grammi

Menüüde energia- ja osade toitainete sisaldus (võrreldes 31–60-aastaste naiste päevase kogusoovitusega):

 
Toitaine Päevane soovitus Menüü 1 Menüü 2
Energia, kcal 2000 2630 788
Valgud, g 50–75  86,6 54,1 
Rasvad, g 55–65 149 22,7
 Süsivesikud, g 275–300 176 73,3
 Alkohol, g max 20 38  14,3 
 Kiudained, g 25–35  9,8  14,4 
 Lisatavad suhkrud, g 50 60 
 Küllastunud rasvhapped, g max 22  60,4  5,6 
 Kolesterool, mg 200–300 455  131 
 Vitamiin D, µg min 7,5 2,3  38 
 Folaadid, µg min 300 86  350 
 Vitamiin C, mg min 75 9,2  356 
 Kaltsium, mg min 800 263  357 
 Sool, g max 5 ca 9  ca 1 

 

Suvel, puhkuserežiimil olles tasub hoida oma toitumisel silma peal ja teha tervislikke valikuid ning mitte lasta puhkusemeeleolus tulla kilodel, mille kaotamine on hiljem juba oluliselt keerulisem. Lisaks grillimisele pakub suvi meile enim ka vitamiinidest, kiud- ja mineraalainetest pungil värskeid vilju. Nautigem neid, et minna sügisele vastu kergelt ja tugevamana!