Blogi / Tervist edendavad lasteaiad pidasid Nelijärvel toitumisalast talvekooli

Tervist edendavad lasteaiad pidasid Nelijärvel toitumisalast talvekooli

  • Autor:Liana Varava, Tervise Arengu Instituudi vanemspetsialist
  • 09. Veebruar 2015

29.–30. jaanuarini toimus Nelijärve Puhkekeskuses tervist edendavate lasteaedade võrgustiku talvekool „Söön ja olen terve!". Esmakordselt toimus võrgustiku suurüritus talvel, aastatel 2008–2014 on kohtutud suvekoolides.

Kahepäevane talvekool algas uute liikmete vastuvõtuga. Tutvustati koostöövõrgustikku ning Tervise Arengu Instituudi olulisemaid tegevusi eelkooliealiste laste tervise edendamise valdkonnas.

Seejärel osalesid huvilised Kõrvemaa Suusakoolis treener Pavo Raudsepa juhtimisel. See oli suurepärane ja lustlik võimalus suusatamistehnika harjutamiseks ning treenerilt professionaalse tagasiside saamiseks.

Päeva teisel poolel kuulati Tervise Arengu Instituudi eksperdi Tagli Pitsi loengut sellest, milline on parim toit lapsele.

Õhtupoolik jätkus meeskonnatööga, kus osalejatel oli võimalus siduda toidu ja söömise teemad teiste lasteaia õppe- ja kasvatustöö valdkondadega. Meeskondadel valmisid plaanid, mida hoogsalt ja rõõmsal meelel teistele tutvustati.

Pärast õhtusööki viidi läbi viktoriin ja selgitati välja, kes on nutikaim toidu ja söömise küsimustes. Vaimse pingutuse tasakaalustamiseks sai Anna Sõõrdi juhtimisel mängida erinevaid toitumisega seotud liikumismänge, mis panid saali rõkkama ja osalejaid end mõneks ajaks lasteaiaealisena tundma.

Talvekooli teisel päeval viidi oma ala spetsialistide ja ekspertide juhtimisel läbi viis erinevat töötuba.

Kliiniline lastepsühholoog Kai Teeäär keskendus sellele, mida peaks õpetaja märkama ja kuidas last toetama, kui lapsel on söömisprobleem.

Tartu Lasteaed Pääsupesa õppealajuhataja Aget Astmäe ja peakokk Piret Talv ning Tallinna Kelmiküla Lasteaia majandusjuhataja Inga Saarepere tutvustasid oma lasteaedade tegevusi tervisliku toitumise edendamisel, sealhulgas toitumisharjumuste kujundamisel.

Kolmandas töötoas oli osalejatel võimalus Tagli Pitsi juhtimisel osa saada praktilistest ja mängulistest tegevustest seoses toidu, söömise ja liikumisega.

Dr Külli Miti poolt juhitud töötoas teemal „Laste toitumine ja haigused" keskenduti lasteaialaste sagedasematele toitumist mõjutavatele seisunditele ja kroonilistele haigustele ning sellele, kuidas toetada last põhjendatud dieedi järgimisel.

Viiendas töötoas rääkis Tervise Arengu Instituudi vanemspetsialist Alice Haav toidu ohutust pakkumisest ja säilitamisest kodus ning lasteaias.

Kõiki talvekooli ettekandeid saab vaadata ja alla laadida siit.