Blogi / Tuberkuloosi võib haigestuda igaüks, kuid sageli haigestuvad nõrgemad

Kui tahate täiesti kindel olla, et te tuberkuloosipisikut ei saa, siis ärge hingake, ütleb Tervise Arengu Instituudi tuberkuloosiregistri juhataja Piret Viiklepp. Tuberkuloos on õhu teel leviv piisknakkus ja haigestuda võib  igaüks, haigeks võib jääda täiesti korralik inimene ning kuigi tavaliselt saadakse nakkus lähikondsetelt, ei ole välistatud selle saamine ka kolleegilt. Üldpõhimõte on muidugi see, et köhaga inimene ei peaks tööl käima vaid arsti juurde minema. Köhaga ei levi mitte ainult tuberkuloos, on palju nakkavamaid õhu teel levivaid piisknakkusi.


PiretViikleppMärts on TAI tervisekalendris pühendatud tuberkuloosile. Mida peaksid arvestama ja mida teadma tuberkuloosist tööandjad, räägib Tervise Arengu Instituudi tuberkuloosiregistri juhataja Piret Viiklepp.

Tuberkuloosi puhul tuleb arvestada, et on neid, kes saavad nakkuse ja on neid, kes haigestuvad. Kõik nakkuse saanud ei haigestu. Nakatumist ja haigestumist mõjutavad kolm asja – esiteks, kui nakkusohtlik on olnud patsient, kui pikk on olnud periood, kui nakkusliku patsiendiga kokku puututi ja kui suurtes ruumides ning milline on nakkusohus olnud inimese vastupanuvõime ja immuunsüsteem.

Nii et tuberkuloosi nakatumine ei tähenda veel haigestumist. Kui saadki nakkust, aga sinu immuunsüsteem on korras, siis sinu enda immuunsus hoiab tuberkuloosipisikud kontrolli all. Kui immuunsus langeb, olgu siis vanuse, kaasuvate haiguste, alatoitumuse või millegi muu tõttu, siis seni kontrolli all olnud tuberkuloosipisikud hakkavad paljunema ning inimene jääb haigeks. Kaasuvaks võib olla HIV, aga võib-olla valmistatakse hoopis patsienti ette neerusiirdamiseks või siis saab patsient immuunsust mõjutavat ravi (näiteks bioloogiline ravi, hormoonravi või onkoloogiliste haiguste ravi). Ja alatoitumus ei tähenda ainult seda, et inimene on vaene ja tal pole võimalik süüa. On ju näiteks modelle, kellel on alatoitumus, on neid, kellel on seedetrakti haigused ja toidu imendumine häiritud. Umbes pooltel tuberkuloosihaigetel on mingi risk olemas, aga pooled on meie mõistes täiesti kenad ja korralikud inimesed.

Enamasti saadakse tuberkuloosinakkus lähikondsetelt, aga keegi muidugi ei ütle, et see ei või juhtuda ka töökohal. Näiteks käisime tuberkuloosist rääkimas ühes organisatsioonis, kus olid haigusjuhtumid IT osakonnas. Põhiline on, et inimesi ei hakataks stigmatiseerima, tihti ju arvatakse nagu oleks tuberkuloos ainult haavatavate gruppide ja sotsiaalselt nõrgemate inimeste haigus. Aga ei ole.

Kui kellegi töökollektiivis avastatakse tuberkuloos, siis peaks väga rahulikult läbi mõtlema need ruumid, kus on see patsient kellegagi koos pikemat aega viibinud ning need inimesed peaks saatma tervisekontrolli. Suures asutuses ei ole mõtet kõiki inimesi kontrolli saata vaid ikkagi ainult need, kes on jaganud haigega nakkuslikul perioodil kabinetti või puhkeruumi. 

Teiseks tuleb meeles pidada, et tuberkuloos on ravitav haigus. Aga tuberkuloosiravi on pikk. Tundliku tuberkuloosivormi ravi kestab pool aastat, vahel kauem, ravimresistentsete vormide puhul poolteist kuni kaks aastat. Kui patsient enam nakkusohtlik ei ole, ravi talub hästi ning ei esine ravimite kõrvaltoimeid võib ta tööl käia. Meil on üks arstki niimoodi tööl käinud. Muidugi, kui on tõsised kõrvaltoimed, siis tööl käia ei saa ja siis on töötaja kas töövõimetuslehel või vajadusel saab töövõimetustoetust niikaua kui ravi seda nõuab. Kui inimene saab terveks, siis võtke see inimene tööle tagasi, ta on terveks saanud, ei ole enam nakkusohtlik ning kedagi ei nakata.

Kokkuvõttes on soovitus selline, et haige inimene ei peaks tööl käima vaid arsti juurde minema, eriti kui tal on köha. Köhaga levivad igasugused bakterid ja viirused, mitte ainult tuberkuloos. Tegelikult on palju nakkavamaid haigusi. Gripp või mõned muud hingamisteede haigused on palju nakkavamad.