Tervise edendamine / Koolis

Töötajate heaolu edendamine koolis

„Töötajate heaolu edendamine koolis" on Soome ja Eesti ühine uurimis- ja arendusprojekt aastateks 2009–2012. Uurimust viis Tervise Arengu Instituut läbi koostöös Ida-Soome Ülikooli ja sihtasutusega Tallinna Koolitervishoid.

Uurimistöö eesmärgiks oli 40 Eesti tervist edendava kooli personali töökeskkonnaga seotud olukorra kaardistamine ja võrdlus Soome koolidega. Projektiperioodi jooksul toimus personali heaolu edendamine töövõimet säilitavate ja arendavate tegevuse kaudu.

Projektiga ühines 40 Eesti tervist edendavat kooli kümnest paikkonnast üle Eesti. Kokku 1966 osaleja tegevust toetas paikkonna koolides 11 koordinaatorit. Projekti edenedes osa koole loobus, likvideeriti või liideti nii, et jätkas 39 kooli. Koole koordineeris 10 koordinaatorit.

Lisainfot projekti kohta leiad Tervise Arengu Instituudi kodulehelt

Shape Up projekt 2006–2008

Shape Up (www.shapeupeurope.net) oli rahvusvaheline projekt, mida toetas Euroopa Komisjon. Projekt kaasas 26 linna 25-st Euroopa riigist. Eestit esindas koostööprojektis Tallinna linn ning juhtasutuseks oli Tervise Arengu Instituut. Projekti koordineeris Barcelona Keskkonna- ja Tervisehariduseuuringute programm Hispaanias. Shape Up'i koostööpartneriteks olid mitmed Euroopa ülikoolid ning WHO Euroopa tervist edendavate koolide võrgustik. Projekti eesmärgiks oli pöörata enam tähelepanu laste ülekaalulisuse ja rasvumisega seotud põhjustele, kaasata probleemide lahendamisse erinevaid sektoreid, valitsusstruktuure riigi ja kohaliku omavalitsuse tasandil ning lasteasutusi.

Shape Up otsis vastuseid järgmistele küsimustele: missuguseid muutusi tüseduse põhjustes on lapsed ja noorukid ise võimelised algatama? Kuidas saavad koolid, kohalikud ühiskonnad ja linnavõimud teha koostööd, et neid muutusi edukalt teostada ja alal hoida?

Igas projektis osalenud linnas loodi grupp aktiviste: lapsed ja õpetajad, kes töötasid ülekaalulisuse põhjuste kallal kas koolisiseselt või kooliväliselt, et soodustada muutusi ühiskonnas.

Shape Up projektis osalenud lapsed ja nende liitlased on muutnud kooli lõunasöökide menüüsid, ümber planeerinud koolide mänguväljakuid, informeerinud ja motiveerinud perekondi, välja andnud mitmeid tervislikke kokaraamatuid, rajanud kooliaedu ning arvustanud kriitiliselt võimalusi linnades tervislikult liikuda ja sporti teha.

Lisainfot projekti kohta leiad Tervise Arengu Instituudi kodulehelt.