Uudised / 39 külapoodi soovib regionaalprogrammi abiga pakkuda täiendavaid teenuseid

Sel nädalal lõppes teenuskeskuste programmi taotluste vastuvõtt. Kokku esitati kolmes Kagu-Eesti maakonnas 39 taotlust ligi 550 000 eurole, millega kohalikud poepidajad soovivad tänastes külapoodides senisest rohkem teenuseid pakkuda või uusi külapoode avada.

Toetusprogrammi ellu kutsunud regionaalminister Siim Kiisler rääkis, et laekunud taotluste arv oli üle ootuste suur. "Enamiku taotluste puhul on tegemist olemasolevate kohalike kaupluste teenusevaliku täiendamisega. Eriti rõõmustav on aga see, et toetusvõimalus on pannud päris mitmes kohas inimesi mõtlema ka uute külapoodide avamisele," ütles Kiisler.

Kiisleri sõnul olid taotlejatel jäetud suhteliselt vabad käed väljamõtlemaks, milliseid teenuseid oma poes lisaks tavapärasele toidu- ja esmatarbekaupade müügile pakkuda. "Eesmärk oligi see, et tehtaks just neid asju, mille järele kohapeal kõige suurem vajadus on," selgitas ta. Teenusteks, mida kõige rohkem soovitakse toetuse abiga pakkuma hakata, on internetipunkti rajamine või WiFi-leviala loomine. Nende teenuste pakkumist nõuavad ka programmi reeglid. Lisaks on esitatud taotlusi paljude muude teenuste, näiteks kauba kojuveo, toitlustuskoha või juuksuriteenuste käivitamiseks.

Lõppenud taotlusvooru esitati 39 taotlust 25-lt taotlejalt, milles soovitakse toetust pea 550 000 euro eest. Enim taotlusi (20) laekus Võrumaalt, Valgamaalt esitati 11 ja Põlvamaalt 8 taotlust. Tänavuse taotlusvooru eelarve oli 300 000 eurot. Aprillis toimub taotluste tehniline läbivaatus ning sisulise hindamise viib regionaalministri poolt moodustatav komisjon läbi maikuus.

Toetust said taotleda kõik äriühingud, füüsiliselt isikust ettevõtjad ning vabaühendused, mis ei ole avaliku sektori valitseva mõju all. Toetust antakse uute teenuste käivitamisega seotud kulude osaliseks hüvitamiseks. Toetust sai taotleda nii praeguste ettevõtjate teenustevaliku laiendamiseks kui ka täiesti uute teenuskeskuste rajamiseks.

 

Lisainfo:

  • Kaili Uusmaa
  • Pressinõunik
  • Siseministeerium
  • 612 5031, 508 7370