Uudised / Kolleegid tunnustasid Tartu maavalitsuse tervist edendavaid tegevusi

Südamenädala puhul otsustasid Eesti maakondade tervisedendajad valida endi hulgast enim tervisesse panustava maavalitsuse. Laekunud 11 ettepanekust tõi Tervise Arengu Instituut eriti esile Tartu maavalitsust ja maavanemat ning Rapla, Jõgeva, Viljandi ja Järva maavalitsust.

Ettepaneku algataja, Rapla maavalitsuse tervisedenduse spetsialist Ülle Rüüsoni sõnul ajendas selle väljakutse olukord, kus maavalitsused suunavad kohalikke omavalitsusi tegutsema tervist toetavamalt, koostama terviseprofiile ja muud sellist, kuid alati tekib seepeale küsimus, aga mida maavalitsus ise selleks teeb ja kuidas oma töötajate tervist edendab. „Maavalitsuste endi tegevused kokku kogudes saame kõigile eeskuju anda," lisas Rüüson.

Ettepanekute hindamist juhtinud Tervise Arengu Instituudi projektijuht Mari Raudsepa sõnul üllatasid maavalitsused väga positiivselt. „Oluline on maavanema eeskuju. On maakondi, kus maavanem osaleb kõigil toimuvatel terviseüritustel või on need ise ellu kutsunud. Viljandi maavanem peab aga tervisedenduse valdkonda üheks võtmevaldkonnaks maakonna arengus."

Tartu maavalitsuses on maavanema algatusel regulaarse liikumisharrastuse propageerimiseks sisse viidud liikumispunktide süsteem, kus enim punkte saanud töötajaid tunnustatakse auhindadega. Lisaks toimub aastas regulaarselt kaks terviseüritust, naistepäeva tähistatakse alati suusarajal ning sünnipäevadel kaetakse lilleraha kogumise asemel tervislik toidulaud. Traditsiooniks on kujunenud igasügisene tervisliku suupiste hommik, kus maitstakse enda kasvatatud-hoidistatud vilju. Tänavu alustas Kaalugrupp, kus jagatakse tervisliku toitumise materjale ja vahetatakse retsepte. Eriliselt väärib esiletõstmist, et kõik Tartu maavalitsuse üritused, vastuvõtud ja tähtpäevad tähistatakse ilma alkoholita.

Raudsepp lisas, et paljudele maavalitsustele on oluline suitsetamisest loobumise toetamine. Näiteks ei tööta Rapla maavalitsuses mitte ühtegi suitsetajat, Hiiu maavalitsuses on nende endi andmeil 99% mittesuitsetajaid. Ka Tartus on jäänud vaid mõni üksik suitsetav ametnik. Kõiki maakondi ühendavaks toredaks traditsiooniks on ühismatkade korraldamine, kusjuures Jõgeval tehakse neid erinevatesse kohalikesse omavalitsustesse. Rapla maasekretäri eestvedamisel aga tähistatakse igal aastal autovaba päeva.

Maavalitsuse ülesanne on haiguste ennetamise ja tervise edendamise tegevuste ning riiklike tervisedendusprogrammide elluviimise toetamine ja koordineerimine maakonnas. Maavalitsuste tegevusi selles valdkonnas toetavad Tervise Arengu Instituut ja Sotsiaalministeerium.

 

Lisainfo:

  • Maris Jakobson
  • Tervise Arengu Instituudi avalike suhete nõunik
  • 659 3906, 5302 2737
  • maris.jakobson@tai.ee