Uudised / Ida-Virumaal kohtuvad üheksa riigi vanglate HIV- ja tuberkuloosieksperdid

Täna algab Ida-Virumaal Sakal rahvusvahelise projekti „Empowering civil society and public health system to fight tuberculosis epidemic among vulnerable groups" (TUBIDU) raames rahvusvaheline võrgustikukohtumine, mille peateemaks on HIV ja tuberkuloos vanglas ning raviteenuste osutamine vanglas ja vabanemise järgselt.

TUBIDU projekti koordineeriva ja ühe korraldaja, Tervise Arengu Instituudi narkomaania ja nakkushaiguste osakonna juhataja Aljona Kurbatova sõnul on kõik vanglad erinevad, kuid kõigil on sarnased väljakutsed vanglatervishoiu ja ka konkreetsemalt tuberkuloosi, HIV ning opioidsõltuvuse ravi edendamisel. „Ka on riigiti vanglad oma tervishoiule kulutatava ressursi poolest erinevate võimalustega. Kohtumise eesmärgiks on pakkuda erinevate riikide vanglatervishoiu ekspertidele võimalus vahetada teadmisi ning kogemusi tuberkuloosi ja HIV levikust ja selle ennetamisest vanglas. Erilist tähelepanu pööratakse seejuures tööle süstivate narkomaanidega," lausus Kurbatova.

Kohtumisest võtavad osa üheksa riigi HIV ja tuberkuloosieksperdid ning mitmete suurte rahvusvaheliste organisatsioonide esindajad: Maailma Terviseorganisatsioon (WHO), Põhjamõõtme rahvatervise ja sotsiaalse heaolu partnerlus (Northern Dimension Partnership for Health and Social Wellbeing), Euraasia kahjude vähendamise võrgustik (Eurasian Harm Reduction Network) ja teised. Eestist osalevad kohtumisel justiits- ja sotsiaalministeeriumi ning haiglate, vanglate ja vabaühenduse esindajad.

Kohtumise üheks osaks on ka õppevisiit Viru ja Tallinna vanglasse, kahjude vähendamise teenust pakkuvasse OÜ-sse Corrigo ning SA Ida-Viru Keskhaigla tuberkuloosiosakonda. Kohtumine toimub Ida-Virumaal 16.–18. oktoobrini.

Rahvusvahelise projekti TUBIDU juhtpartner on Tervise Arengu Instituut ning peamine rahastaja Euroopa Liidu Tervise ja Tarbijaküsimuste Rakendusamet (Executive Agency for Health and Consumers). Projektis osaleb kokku 12 organisatsiooni 11 riigist: Eesti, Läti, Leedu, Soome, Venemaa, Ukraina, Gruusia, Bulgaaria, Rumeenia, Albaania ning Bosnia ja Hertsegoviina.

 

Lisainfo:
Maris Jakobson
Tervise Arengu Instituudi avalike suhete nõunik
tel 659 3906, mob 5302 2737
maris.jakobson@tai.ee