Uudised / Täna valitakse Eesti parim koolisöökla

Täna valitakse Eesti parim koolisöökla

  • Autor:Tervise Arengu Instituut
  • 25. Oktoober 2012

Täna, 25. oktoobril valitakse Tallinnas Eesti parim koolisöökla. Finaalvõistlusel asuvad mõõtu võtma Häädemeeste Keskkool, Paikuse Põhikool, Põlva Keskkool, Tabasalu Ühisgümnaasium, Türi Toimetulekukool ja Valga Põhikool.

Koolikokad peavad etteantud aja, 2 tunni ja 20 minuti jooksul valmistama žüriile hindamiseks kolm rooga – prae ja magustoidu koolis kasutusel olevast igapäevamenüüst ja uudse roana kala-köögiviljasupi. „Viimane ei pea reaalselt olema koolis kasutusel, pigem võiks see olla midagi uut ja huvitavat, mis kutsuks lapsi sööma rohkem köögivilju ja kala. Küll aga peavad supi toorained jääma koolile sobivasse hinnaklassi ja reaalsesse valikusse," selgitas konkurssi korraldava Tervise Arengu Instituudi projektijuht Reelika Viitamees.

Konkursile registreerus sel aastal 13 koolisööklat. Žürii hindas eelvoorus koolisöökla menüüd, selle mitmekesisust, erinevate toidugruppide kasutamist ja sobivust lastele. Samuti hinnati roogade tehnoloogilisi kaarte ja menüü toiteväärtust. Piltidelt hinnati söökla üldmuljet ja hügieeni. „Finaali said kuus kõige enam punkte kogunud kooli, kes alustavad võistlust võrdselt positsioonilt," lisas Viitamees.

Tervise Arengu Instituut valib parimat koolisööklat seitsmendat korda. Konkursi eesmärk on juhtida avalikkuse tähelepanu koolitoidule ja selle valmistajatele ning tunnustada parimaid. Mullusest väga tasavägisest konkursist väljus võitjana Vääna Mõisakool Harjumaalt, mida esindasid Jaanika Rist ja Katrin Noodapera.

Parima Koolisöökla finaal peetakse täna, 25. oktoobril Eesti Näituste messikeskuse C-hallis, messi Tallinn FoodFest raames. Võistluse avamine on kell 9.20 ja orienteeruv lõpp kell 13.

Koos finaaliga toimub kella 10–12 ka koolitoitlustajate teabepäev, kus räägitakse koolitoidu uuringust, tervisekaitse nõuetest koolitoitlustamisele ning projektist „Restoran läheb kooli".

 

Lisainfo:
Reelika Viitamees
Tervise Arengu Instituudi projektijuht
tel 659 3972
reelika.viitamees@tai.ee

Maris Jakobson
Tervise Arengu Instituudi avalike suhete nõunik
tel 659 3906, mob 5302 2737
maris.jakobson@tai.ee