Uudised / Karskusliit meenutab – lapseootel hoidu alkoholist

Karskusliit meenutab – lapseootel hoidu alkoholist

  • Autor:Eesti Karskusliit
  • 09. September 2013

Üheksanda kuu üheksandat päeva ehk 9. septembrit tähistatakse rahvusvahelise alkoholi tarvitamise poolt põhjustatud sünnikahjustuste teadlikustamise päevana ning ka Eesti Karskusliit meenutab esmajoones kõigile naistele, et raseduse 9 kuud peaksid olema täielikult alkoholivabad.

Alkoholist põhjustatud sünnidefektid (Fetal Alcohol Spectrum Disorders – FASD) on pöördumatud ja kestavad terve eluaja. Alkohol on teratogeen ehk aine, mis võib tekitada loote arenevas ajus väärarenguid. Ükskõik, millisel raseduse kuul naine alkoholi tarvitab, toimib see lootele alati, sest alkohol läbib platsenta täielikult. Nende sünnikahjustuste kõige raskekujulisemaks väljenduseks on fetaalne alkoholisündroom (FAS), mis on mentaalse taandarengu juhtivaks põhjuseks lääne maailmas.

"Alkoholi teratogeenne mõju avastati alles 1970ndate aastate keskel ning paistab, et selle probleemi tõsidust siiamaani päris ei mõisteta," ütles Karskusliidu esimees Lauri Beekmann. "On ülioluline, et igasuguse alkoholi poolt põhjustatava riski ärahoidmiseks, otsustaksid naised raseduse ajal ja rasedust planeerides alkoholist täielikult loobuda. Paraku kostub mõnikord vestlustes või kommentaariumites arvamusi, et vast mingi väike kogus siiski midagi halba ei tee ja siiani on kahjuks kuulda ka arstidest, kes mingitel põhjustel selle hoiatuse tõsidust vähendavad. Nagu kinnitab näiteks ka tänase päeva puhul USA Tervishoiu Instituut "ei ole ühtegi tõestatult ohutut alkoholikogust, mis ei väljendaks riski loote arengule.""

Alkoholi tarvitamise poolt tekitatud sünnikahjustused on pöördumatud ja ravimatud, kuid samas 100% ennetatavad. Nendel kahjustustel on vaid üks põhjus ja selleks on ema alkoholi tarvitamine raseduse ajal. Kuna paljud naised saavad oma rasedusest teada alles mitu nädalat peale raseduse algust, soovitavadki paljude riikide ametlikud juhised hoiduda alkoholist kohe, kui paar hakkab rasedust planeerima ning USA kutsub kõiki aktiivset seksuaalelu elavaid naisi seda teemat oma arstiga arutama.

Vaata ka: http://www.youtube.com/watch?v=nNEUSHk1Ic4

 

Olulised lingid:

 

Lisainfo:
Lauri Beekmann
Eesti Karskusliidu esimees
mob 526 1884
lauri@ave.ee
www.ave.ee/fas