Uudised / Põhja-Eesti Pimedate Ühing avab valge kepi päeval uksed

Põhja-Eesti Pimedate Ühing avab valge kepi päeval uksed

  • Autor:Põhja-Eesti Pimedate Ühing
  • 13. Oktoober 2014

Kolmapäeval, 15.oktoobril avab Põhja-Eesti Pimedate Ühing (PPÜ) rahvusvahelise valge kepi päeva tähistamiseks esmakordselt oma uksed kõigile uudistajaile. Kogu pärastlõuna vältel, kl 14–18 saab kümnekonnas erinevas tegevuspunktis tutvuda pimedate ja vaegnägijate igapäevaste ning harrastuslike tegevustega, alates käsitööst kuni sportimisvõimalusteni. Õhtu lõpeb kl 17.30 käsitööesemete oksjoni ja kl 18 kontserdiga ühingu saalis.

"Varasematel aastatel on erinevaid pimedate tegevusi tutvustatud pigem ükshaaval, kasvõi AHHAA keskuse näitusel "Dialoog pimeduses" või "pimeõhtusöökidel"," selgitab tausta Inga Kärg, PPÜ projektijuht ja üks valge kepi päeva korraldajatest. "Kuid niimoodi kompleksselt toimub see esimest korda." Helen Künnap, PPÜ juhiabi ja teine avatud uste päeva kandev jõud, lisab, et kahtlemata pakub just unikaalne võimalus enda nahal järele proovida, kuidas on pimedana liigelda, töötada, käsitööd või sporti teha, teatrit harrastada või toitu serveerida kõigile hea aluse, mõistmaks nende inimeste igapäevast elu, kes ei näe.

PPÜ hoovis ja majas on avatud kümmekond tegevuspunkti ja töötuba, milles saab nii osaleda kui ka lihtsalt uudistada.

Hoovi on MTÜ Pane Oma Meeled Proovile poolt üles pandud telk, kus lisaks pimedatele avatakse ka teiste erivajadustega inimeste – kurtide, ratastoolis liikujate ja lihashaigete – maailmu. Proovida saab erinevaid takistusradasid ning kohal on ka juhtkoerad.

Majas sees jätkub tegevusi kahele korrusele. Igal pooltunnil saab liituda teatritöötoaga, mida viib läbi pimedate ja vaegnägijate teatri – Terateatri kunstiline juht, lavastaja Jaanika Juhanson. Osaleda saab erinevates improvisatsioonilistes teatrimängudes, mis toimuvad, nagu kõik teisedki tegevused – pimesi.

Avatud on keraamika, origami ja kangastelgedel kudumise töötoad. MTÜ Silmalaegas tutvustab erinevaid pimedate abivahendeid, nt takistusmäärajaga prille, värvimäärajat jpm. Arvutiklassis saab tutvuda võimalustega, kuidas pimedad kasutavad arvutit ja nutitelefoni. Eesti Pimedate Raamatukogu esitleb punktkirjas trükitud ning puute- ja audioraamatuid ning punktkirjas kirjutamist saab ka ise proovida. Avatud on kombatav kunstinäitus "Tigu nõlvakul" ja käsitööesemete näitusmüük.

Eesti Pimemassööride Ühing tutvustab oma teenuseid ja nende poolt on välja pandud on-site-massaažitoolid, kus kolme euro eest saab vabaneda lihaspingetest. Kööginurgas on kõigil ajavahemikus kl 14–16.30 (sisenemine iga poole tunni tagant) võimalik juhendaja käe all järele proovida, kuidas õnnestub ilma nägemismeeleta söögitegemine, serveerimine ja ka söömine.

Sportlikest harrastustest on erinevates ruumides esindatud pimedate lauatennis show-down, male ja kabe ning võitluskunst Wing Tchun. Töötoad päädivad oksjoniga, kus lähevad pakkumisele pimedate käsitööesemed. Tulu oksjonist läheb PPÜ hoone remondifondi. Päev lõpeb kohvikukontserdiga kell 18, kus esinevad külalistena Tallinna Ülikooli meeskoor, pianist Diana Liiv ja klaveriõpilane Elise Kärg ning PPÜ liikmed Vello Vart ja Svetlana Galiguzova.

Rahvusvahelist valge kepi päeva tähistatakse alates 1964. aastast, juhtimaks tähelepanu pimedate ja vaegnägijate võimetele ja oskustele ning nende liikumisvabadust sümboliseerivale valgele kepile.