Uudised / Konverentsil räägitakse riigi ja omavalitsuse koostööst kohaliku alkoholipoliitika ...

Eesti Tervislike Linnade Võrgustik ja Tervise Arengu Instituut korraldavad kolmapäeval, 18. veebruaril konverentsi, mille põhiteema on kohalik alkoholipoliitika ning küsimus, kas alkoholikahjude ennetamine ja vähendamine on riigi või kohaliku omavalitsuse ülesanne.

Eesti Tervislike Linnade Võrgustiku juhatuse liikme Anu Varese sõnul on alkoholiga seotud problemaatika pälvinud Eestis viimasel ajal suurt tähelepanu ja sellest tulenevalt valiti ka tänavuse konverentsi teema. „Konverents annab osalejatele hea ülevaate sellest, kuidas kohaliku tasandi ja riigi koostöös alkoholikahjusid ennetada ning vähendada," lausus Vares.

Ta lisas, et konverentsil tutvustatakse esmakordselt Tervise Arengu Instituudi, Eesti Tervislike Linnade Võrgustiku ja Terve Eesti SA koostööprojekti „Rahvatervisealase pädevuse suurendamine Eesti paikkondades".

Projekti üheks osaks on Kuressaares, Põltsamaal ja Põlva vallas elluviidav kohaliku alkoholipoliitika pilootprogramm, mille eesmärk on vähendada kohaliku omavalitsuse territooriumil alkoholi kättesaadavust, alaealiste alkoholitarvitamist ja sellega seotud kahjusid. Projekti raames toimuvad selle aasta jooksul ka erinevad koolitused, et kohalikul tasandil tugevdada rahvastiku tervise edendamise kompetentse.

Lisaks räägitakse päeva jooksul millised on alkoholipoliitika tõenduspõhised meetmed ning arutletakse, mida saab kohalik omavalitsus teha selleks, et toetada kogukonna heaolu ja inimeste tervislikke valikuid. Oma kogemusi jagavad Pärnu ja Kuressaare linn. Rakvere abilinnapea räägib omavalitsuse võimalustest kohalike elanike parema elukvaliteedi toetamisel.

Konverentsi „Kohalik alkoholipoliitika – riigi ja omavalitsuse koostöö" lõpetab arutlusring, mille fookuses on küsimus, kas alkoholikahjude ennetamine ja vähendamine on riigi või kohaliku omavalitsuse ülesanne.

Konverents toimub kella 11–16 Tallinna loomaaia keskkonnahariduskeskus (Ehitajate tee 150). Täpse päevakava leiab siit. Konverentsi rahastatakse Norra toetusest 2009–2014 rahvatervise programmi raames.

2002. aastal loodud MTÜ Eesti Tervislike Linnade Võrgustik eesmärk on tervise edendamine ja tervisliku elukeskkonna arendamine Eesti kohalikes omavalitsustes. Võrgustikku kuulub 14 liiget: Elva, Haapsalu, Jõgeva, Kallaste, Keila, Kunda, Kuressaare, Narva, Paide, Põltsamaa, Pärnu, Rakvere ja Võru linn ning Põlva vald.

 

Lisainfo:
Anu Vares
Eesti Tervislike Linnade Võrgustiku juhatuse liige
mob 516 9750
anu.vares@kuressaare.ee

Maris Jakobson
Tervise Arengu Instituudi avalike suhete nõunik
tel 659 3906, mob 5302 2737
maris.jakobson@tai.ee