Uudised / Perearstid: Alkoholidebattide keskmes peab olema inimeste tervis

Perearstid: Alkoholidebattide keskmes peab olema inimeste tervis

  • Autor:Eesti Perearstide Selts
  • 29. Oktoober 2015

Eesti Perearstide Selts (EPS) avaldab sügavat muret seoses alkoholiteemalise diskussiooniga, milles domineerivad inimeste tervise kõrval hoopis alkoholitootjate ning turundajate huvid.

Eesti perearstid on veendunud, et mitmete osapoolte kokkulepitud tegevused tuleb võimalikult kiiresti ellu viia. Konsensus selle vajaduse osas on juba ammu olemas.

Perearstide igapäevatöös kohtame väga sageli alkoholi liigtarbimisest põhjustatud terviseprobleeme. Paraku aga puuduvad hetkel riigis ravivõimalused ja süsteemne lähenemine alkoholiprobleemidega tegelemiseks.

EPS on alustanud koostööd Tervise Arengu Instituudi ja Sotsiaalministeeriumiga, et tekiks vastav võrgustik, mis aitaks nii ennetada kui ka lahendada alkoholi liigtarbimisest tekkivaid sotsiaalseid probleeme ja tervisekahjustusi. Lisaks arstide panusele alkoholi liigtarbimise varajaseks märkamiseks ja sekkumiseks on olulised ka seotud tegevused, mille osas on andnud soovitusi Maailma Terviseorganisatsioon ning mille kohta on olemas tõenduspõhised argumendid nende rakendamise tulemuslikkuse kohta. Peame silmas siinkohal nii aktsiisimaksu tõusu, alkoholi kättesaadavuse ja reklaami piiramist kui ka spetsiaalselt noortele suunatud ennetusprogramme. Paljude riikide kogemus ja teaduspõhised uuringud näitavad, et vaid erinevate tegevuste koosmõju on tulemuslik alkoholikahjude vähendamisel tervisele.

 

Diana Ingerainen
Eesti Perearstide Seltsi juht
diana@tohter.ee

Prof Ruth Kalda
Tartu Ülikooli Peremeditsiini kliinik
ruth.kalda@ut.ee