Uudised / Mida saab täiskasvanu teha lapse vaimse tervise heaks?

Mida saab täiskasvanu teha lapse vaimse tervise heaks?

  • Autor:Tartu Ülikooli eetikakeskus
  • 07. August 2017

11. augustil kell 14.00 saab Arvamusfestivali Tervise alal kaasa rääkida laste vaimse tervise teemal. Valdkonna eksperdid käsitlevad laste vaimset tervist kui tervikut ning jagavad soovitusi, kuidas täiskasvanud lapse vaimset arengut toetada saavad.

Ühe arutelus osaleja, kliinilise psühholoogi Ailen Suurtee esmane nõuanne on, et täiskasvanu peaks rohkem uskuma, kui laps talle midagi kurdab või räägib: „Täiskasvanu ülesanne on luua usalduslik ruum, kus laps saab end julgelt väljendada, kui ta midagi väljendada tahab.“ Suurtee arvab, et vanemlik haridus on kõige alus, et lapsevanemana teha lapse vaimset tervist toetades parimaid valikuid. „Täiskasvanu ülesanne on ennast harida, lugeda ja teistega rääkida, et aru saada, milliseid erinevaid muresid ühel väikesel inimesel olla saab,“ lisab ta.

Irja Ivarinen, Põhja-Eesti Regionaalhaigla psühhiaatriakliiniku arst, soovitab samuti lapsi rohkem kuulata ja mõista. „Kui laps kogeb, et teda mõistetakse ja väärtustatakse talle tähtsate inimeste poolt, on sellel tervendav mõju läbi kogu elu,“ jagab Ivarinen Ameerika psühhiaatri Daniel Sterni mõtet, mis võtab tema arvates kokku kõik väga olulise lapse jaoks.

Arutelul vastavad eksperdid veel küsimusele, miks ei räägita tänaseni laste vaimsest tervisest terviklikult? Kuidas kaotada ühiskondlik stigma laste vaimse tervise teemades ja normaliseerida neist kõnelemist?

Arutelu „Laste vaimsest tervisest terviklikult – on see võimalik?“ toimub Paide Arvamusfestivali Tervise alal reedel, 11. augustil kell 14.00-15.30, korraldab selle Tartu Ülikooli eetikakeskus.

Osalevad Grete Arro (Tallinna Ülikooli lastepsühholoogia teadur); Irja Ivarinen (Põhja-Eesti Regionaalhaigla psühhiaatriakliiniku arst); Ailen Suurtee (Peaasi.ee kliiniline psühholoog); Karmen Maikalu (Eesti Koolipsühholoogide Ühingu juhatuse liige ja koolipsühholoog); Nelli Jung (Vaikuseminutite algatuse eestvedaja) ja Rael-Saskia Salakka (Lahendus.net tegevjuht) ning vestlust juhib Jannus Jaska (Vaikuseminutid).