Valdkonnad / Tubakas

E-sigaret

  • 20. Juuli 2015

Elektroonilised ehk e-sigaretid on patareitoitel vahendid, mille eesmärgiks on aurustada ning viia kasutaja hingamisteedesse keemiline segu. Suitsetatavad segud võivad olla nii nikotiiniga kui ka ilma ning sisaldada lisaks erinevaid keemilisi ühendeid nagu propüleenglükool, glütserool, erinevad maitse- ja lõhnaained.

E-sigarette reklaamitakse kui tavalise sigareti ohutut alternatiivi või abivahendit suitsetamisest loobumiseks. Suitsetamisest loobumise vahend ta siiski ei ole. Kui e-sigareti kapslid sisaldavad nikotiini, siis suitsetaja nikotiinisõltuvusest ei vabane ning nikotiini kahjulik mõju organismile kestab edasi. Seetõttu ei kaasne e-sigareti kasutamisega ka väiksemat terviseriski.

Kuna seade on võrdlemisi uus ja vähe kasutuses olnud, ei ole nende pikemaajalise toime kohta veel andmeid. Ka ei ole piisavalt uuritud, kuidas e-sigaretis sisalduvad keemilised ained omavahelises koosmõjus ning koosmõjus nikotiiniga organismis reageerida võivad ning milline on nende toime inhalatsiooni teel manustamisel. Kuni e-sigarettide tootjatel ei ole täpsemaid uuringuid ega andmeid, on terviseriskide vältimiseks mõistlik e-sigareti tarbimisest hoiduda.

Eestis on nikotiini sisaldavate kapslite müük keelatud. 22. märtsist 2015 hakkasid kehtima tubakaseaduse ja sellega seonduvate seaduste muudatused, millega laiendati tubakaseaduse reguleerimisala ka tubakatoodetega seonduvatele toodetele (sh e-sigaretid). Seaduse uuendusega on keelatud tubakatoodetega seonduvate toodete müük alaealistele ning alaealistele laieneb keeld tarvitada, omandada ja vallata tubakatoodetega seonduvaid tooteid. Olulise muudatusena lisati reklaamiseadusesse tubakatootega seonduvate toodete reklaamikeeld.

Eesti kooliõpilaste tervisekäitumise (HBSC) 2014. aasta uuring näitas, et 11–15-aastastest poistest 37,5% ja tüdrukutest 28,4% on proovinud e-sigaretti. 15-aastastest poistest suitsetab e-sigaretti aeg-ajalt või igapäevaselt 13,4% ja tüdrukutest 7,6%. Võrdluseks võib tuua, et Eesti täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise 2014. a uuringu kohaselt on täiskasvanud elanikkonnast (16–64-aastased) e-sigaretti proovinud viimase 12 kuu jooksul 15,7%, sealjuures 16–24-aastaste seas oli vastav arv 41,5% . Need arvud viitavad selgelt, et e-sigaret on noorte seas populaarne.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) seisukoht e-sigarettide kohta: www.who.int/tobacco/communications/statements/eletronic_cigarettes/en/index.html.

Ravimiamet e-sigarettidest: http://www.sam.ee/nikotiini-sisaldus-elektroonilistes-sigarettides-e-sigarettides

MÄRKSÕNAD: e-sigaret