Sündmused
Koolitus
- Sündmus:
- Tsöliaakia ja gluteenivaba dieet
- Toimumise aeg:
- 09. aprill 2021 10:00 – 17:30
- Toimumise koht:
- Rahvatervise Akadeemia
- Sihtrühm:
- Toitumisnõustajad, toitumisterapeudid, tervishoiutöötajad (sh perearstid, pereõed) ja teised huvilised.
- Keel:
- Eesti
- Korraldaja:
- Rahvatervise Akadeemia
- Hind:
- 99
- Eesmärk:
-
Koolitusel “Tsöliaakia ja gluteenivaba dieet“ vaatame lähemalt, millistel juhtudel on gluteenivaba dieet tegelikult õigustatud.
Koolituspäeva esimesel poolel annab dr Oivi Uibo, laste gastroenteroloogia dotsent ja lastearst, põhjaliku ülevaate tsöliaakia kui haiguse olemusest, tekkemehhanismidest, kliinilistest väljendustest ja ka gluteenivabast dieedist, mida kasutatakse tsöliaakia puhul raviks.
Räägitakse ka sellest, kes kuuluvad tsöliaakia riskigruppi ning kuidas tsöliaakiat õigeaegselt avastada ja kuidas korrektselt diagnoosida.
Koolituspäeva teisel poolel keskenduvad Eesti Tsöliaakia Seltsi esindaja Katre Trofimov ja toitumisterapeut Siret Saarsalu eelkõige praktilistele lahendustele ja soovitustele.
Koolituse sisu:
- Tsöliaakia ehk gluteenenteropaatia (dr Oivi Uibo): haiguse ajalugu, olemus, tekkemehhanismid ja esinemissagedus, erinevad kliinilised väljendused, riskigrupid ja diagnoosimine.
- Tsöliaakia ravi: gluteenivaba dieedi olemus, näidustused, kestus ja ohud, gluteenivaba dieedi korrektsuse ja ravitoime jälgimine tsöliaakiahaigetel, praktilised juhised menüü koostamiseks ja toiduvalikute tegemiseks.
- Praktilised lahendused (Katre Trofimov, Eesti Tsöliaakia Selts): tsöliaatiku toetamine diagnoosi saamisel ja edaspidi, toiduvalikute tegemine, igapäevase menüü koostamisest täpsemalt, kaubanduses orienteerumine toiduvalikute tegemisel.
- Praktilised soovitused toitumisterapeutilisest vaatenurgast (toitumisterapeut Siret Saarsalu): kuidas tasakaalustada menüüd gluteenivaba dieedi korral ja toituda täisväärtuslikult, tasakaalustatud menüü koostamine ja analüüs.
- Oodatav tulemus:
-
Pärast koolituse läbimist õppija:
- tunneb tsöliaakia avastamise ajalugu, olemust ja tekkemehhanisme;
- teab tsöliaakia esinemissagedust ja erinevaid kliinilisi väljendusi erinevas vanuses isikutel;
- teab, kes kuuluvad tsöliaakia riskigruppi; teab, kuidas tsöliaakiat õigeaegselt avastada ja kuidas korrektselt diagnoosida;
- teab gluteenivaba dieedi olemust ja näidustusi;
- teab gluteenivaba dieedi järgimise ohtusid;
- oskab nõustada tsöliaakia diagnoosiga isikuid gluteenivaba dieedi valikutes.
- Dokument läbinutele:
- Osaleja saab tõendi 8 täiendkoolitustunniga.
- Kontakt:
- Siret Saarsalu
- Telefon:
- 5557 4423
- E-post:
- siret@rahvatervis.ee
- Lisainfo:
-
Lisainfo ja registreerimine: https://rahvatervis.ee/kursused/tsoliaakia-ja-gluteenivaba-dieet/
-
-
Saada kiri: terviseinfo@tai.ee