Uudised / Märtsis jõuab koolidesse alkoholiennetuslik mäng ISE

Märtsis jõuab koolidesse alkoholiennetuslik mäng ISE

  • Autor:Tervise Arengu Instituut
  • 01. Märts 2012

Eesti Karskusliidu, Tervise Arengu Instituudi, Lastekaitse Liidu Noortekogu ja noorteorganisatsiooni Juvente koostöös on neljandat korda Eesti koolidesse jõudmas mänguline ja võistluslik projekt ISE.

Mängu eesmärgiks on läbi noorte aktiivse osalemise suurendada teadlikkust alkoholi tarvitamisega seotud riskidest ning innustada neid vaba aja veetmiseks valima tervislikke alternatiive.

Alaealiste alkoholi tarvitamise probleem on kõigile teada, kuid lahenduste leidmisel ei ole ühiskond suutnud palju edusamme teha. Sama probleemiga maadleb tegelikult kogu läänemaailm ning üha aktiivsemalt otsitakse võimalikult efektiivseid viise noorte positiivseks mõjutamiseks alkoholist ja teistest sõltuvusainetest hoidumiseks.

Kui üldiselt on uurimused leidnud, et info edastamisel põhinevad programmid on väga väikese kasuteguriga, siis samas kinnitavad need ka seda, et mida enam on noored aktiivselt tegevusega kaasatud, seda suurem on tõenäosus, et positiivne info ka kohale jõuab.

ISE mängu rõhk ongi noorte aktiivsel osalemisel. 7. ja 8. klassi noored peavad moodustama 4-liikmelised meeskonnad ning seejärel lahendama kahe kuu jooksul iganädalasi ülesandeid, mis on mingil moel seotud alkoholi, tervise ja vaba aja veetmisega. Meeskondade töid hindavad väikesed hindamismeeskonnad, kes jagavad ka tagasisidet ning innustavad mängu jätkama.

Varasemad aastad on selgelt näidanud, kui oluline ka sellises vabatahtlikus ja kooliväliselt organiseeritud projektis on õpetaja roll. Olgu selleks klassijuhataja, kooli huvijuht või inimeseõpetuse õpetaja – sageli on vaja kedagi, kes suunab noorte tähelepanu sellele mängule ja organiseerib nad alustama ja osa võtma ehk siis moodustama meeskonna ning registreeruma.

Mängu käigus eeldame, et meeskonnad tulevad toime iseseisvalt, kuid on ehk kohti, kus noori toetava ja juhendava täiskasvanu roll on siiski kasuks ning vajalik. Olgu selleks siis tavaline meeldetuletamine oma ülesannete ärategemiseks või osade ülesannete puhul tehnilise lahenduse leidmine.

Meie projekti eesmärgiks on tervemate valikutega noored, kes on teadlikud riskidest, mis kaasnevad nende ümber leviva rohke alkoholi tarvitamisega. Loodame sellega toetada pedagooge, kes kannavad suurt vastutust läbi igapäevase töö, mitte ainult noorte harimisel, vaid ka kasvatamisel.

ISE mängule registreerimine juba käib ja see kestab kuni 16. märtsini. 4-liikmelised meeskonnad peavad registreeruma (nimed + meiliaadressid + kooli nimi) meiliaadressil ise@ave.ee

Lisainfot leiab mängu kodulehelt www.ave.ee/ise.

ISE mängu toetavad ka Hasartmängumaksu Nõukogu, Gruuvi ja Skypark.

Osavõtvate meeskondade seast pääseb 12 meeskonda põnevasse suvelaagrisse ja nendest veel lisaks üks meeskond Lastekaitse Liidu ja Balti Filmi- ja Meediakooli korraldatavale filmiakadeemia koolituslaagrisse.

 

Lisainfo:

  • Lauri Beekmann
  • Eesti Karskusliidu esimees ja ISE projektijuht
  • 526 1884; lauri@ave.ee
  • Nikolai Kunitsõn
  • Lastekaitse Liidu Noortekogu liige ja ISE projektijuht
  • 553 1340; nikitheone@gmail.com