Blogi / Taldrikureegel aitab koostada tervikliku toidukorra

Taldrikureegel aitab koostada tervikliku toidukorra

  • Autor:Tervise Arengu Instituut
  • 23. August 2023

Taldrikureegli järgi lõuna- või õhtusöögi taldriku kokkupanek aitab tõhusalt panustada päevaste köögiviljaportsjonite (minimaalselt kolm, soovitatavalt rohkem) saamisesse.

taldrikureegli piltÜks köögiviljaportsjon on umbes 100 g ehk peotäis. Taldrikureegel aitab lihtsal viisil tasakaalustada erisuguste toidugruppide proportsioonid. Võimaluse korral tuleks jälgida sedagi, et taldrikul oleksid esindatud vähemalt viis eri värvi toitu. Lisandi võib asendada samuti köögiviljadega. Kaunviljad sobivad nii köögiviljade kui ka valgurikka toidu osasse.

Kui tegu on segatoiduga, nt risoto, lasanje või vormiroog, peaksid aedviljad moodustama vähemalt poole taldrikust. Teine pool taldrikust jääb segatoidule. Et meelitada lapsi rohkem köögivilju sööma, saab taldriku kujundada lõbusamalt, kuid ikka nii, et vähemalt pool taldrikust oleksid aedviljad. Kuigi kaunviljad kuuluvad köögiviljade alla, siis taimetoidutaldrikul paigutatakse nad valgurikka toidu sektorisse.

Taldrikureeglist on võimalik lähtuda ka pühade ajal, näiteks täiendavad jõululauda hästi peet, kõrvits, hautatud või hapukapsas. Isegi suppi on võimalik süüa taldrikureegli järgi. Lihtsalt jälgi, et supi paksemast osast moodustaksid köögiviljad koguseliselt poole ning valgurikas osa (nt kala, linnuliha) veerandi.

Taldrikureegli plakat

Kaaskiri taldrikureegli plakati juurde