Uudised / Moldova tervishoiu ametnikud tutvuvad noorte seksuaaltervise alase tööga Eestis

Käesoleval nädalal, 19-22 märtsil, on WHO kutsel delegatsioon Moldovast visiidil Eestis, et tutvuda noorte seksuaaltervise alase tööga. Delegatsiooni koosseisus on Moldova Tervishoiuministeeriumi aseminister Turcanu Gheorghe, tervishoiu valdkonna ametnikud ning kohalikud nõustamisteenuste initsiaatorid.

Esimesed noorte nõustamiskeskused avati Eestis 1990ndate aastate alguses. Vajaduse tingis kõrge soovimatute raseduste ja seksuaalsel teel levivate haiguste tase noorte hulgas. Paralleele võib tuua paarikümne aasta taguse Eesti olukorraga ning arengutega tänapäeva Moldovas, kus koolis puudub kohustuslik seksuaalharidus, kus ligipääs seksuaaltervisealastele nõustamisteenustele, infole ning vahenditele on ebapiisav.

WHO hinnangul on noorte seksuaal- ja reproduktiivtervise alase nõustamise teenuse kättesaadavus Eestis heal tasemel. Eesti pea 20 aastane kogemus selles vallas võib seada eeskujuks riikidele, kus noorte seksuaaltervise näitajad on tänasel päeval palju halvemad.

„Eesti näitajad on head, aga võiksid olla veel paremad, abortide arvu osas võiks Eesti jõuda samale tasemele Soomega, see aga tähendab, et töö noorte seksuaaltervise osas ei saa kunagi otsa," ütles Eesti Seksuaaltervise Liidu president Mairi Kaha. „Töö noorte seksuaaltervise osas peab olema järjepidev ja osa riigi poliitikast, suurim oht on takerduda nö projektimaailma, kus proovitakse olukorda parandada 1-2 projektiga," lisas ta.

Noorte tagasiside teenusele on positiivne: noorte nõustamiskeskused on noorte hinnangul usaldusväärsed ja populaarsed. „Tasapisi suureneb ka noormeeste pöördumine" täheldas Mairi Kaha. Teismeliste raseduste ja ka registreeritud suguhaiguste arv on viimase 10 aasta jooksul Eestis märgatavalt langenud ja uuringute järgi on ka kondoomi ja rasestumisvastaste meetodite kasutamine paranenud – noorte nõustamiskeskused on käsikäes kooli seksuaalhariduse arenguga selles olulist rolli mänginud.

Visiidi käigus külastatakse noorte nõustamiskeskusi Seksuaaltervise Kliinikus ning Lääne- Tallinna Keskhaiglas, tutvutakse noorte nõustamiskeskuste arenguloo ning juhtimis-skeemiga. Delegatsioon külastab Sotsiaalministeeriumit, Eesti Haigekassat ning Tervise Arengu Instituuti.

Moldovlasi võõrustab Eesti Seksuaaltervise Liit, kes koordineerib noorte nõustamiskeskuste võrgustiku tööd Eestis.

 

Lisainfo:

  • Triin Raudsepp
  • Eesti Seksuaaltervise Liit
  • triin@estl.ee
  • 50 62 690
  • www.amor.ee