Uudised / Tervisedenduse konverentsil on fookuses suutervise ja toitumisharjumuste edendamine

Iga-aastasel tervisedenduse konverentsil keskendutakse seekord suutervise hoidmisele ja toitumisharjumuste edendamisele inimese elukaare vältel.

Tervist toetavad toitumisharjumused ja suutervise eest hoolitsemine on hea elukvaliteedi üheks osaks. Eesti Haigekassa andmetel jõudis 2015. aastal hambaarsti juurde 39% 3-aastastest lastest ja 54% noortest vanuses 15-19. Kuigi hammaste kontroll ja ravi on kuni 19-aastastele haigekassa lepingupartnerite juures tasuta ei kasutata seda võimalust piisavalt. See on ka põhjus, miks suutervise teema on konverentsi keskmes.

Konverentsil "Toitumine ja suutervis inimese elukaare vältel" tutvustab Eesti inimeste toitumisharjumusi, eelkõige magusa tarbimisele keskendudes, rahvastiku toitumise uuringu põhjal Eha Nurk Tervise Arengu Instituudist. Toitumisharjumuste temaatika on äärmiselt oluline, kuna täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuringu andmetel oli 2014. aastal iga teine 16-64-aastane ülekaaluline, sealhulgas iga viies rasvunud. Praktilisi näiteid eestimaalaste suutervise kohta ja suuniseid hambasõbralikuks käitumiseks annab Marek Vink Eesti Hambaarstide Liidust. Põhjamaade kogemusi toitumisharjumuste edendamisest jagab Johanna Reimann Läänemere regiooni tervislike linnade võrgustikust.

Kolmel paralleelsessioonil keskendutakse toitumise ja suutervise käsitlemisele eri eagruppides -  imiku- ja väikelapseeas, eelkooli- ja koolieas ning eakate hulgas. 

Konverentsi viimases osas tutvustab uuendatud toidusoovitusi Tervise Arengu Instituudi ekspert Tagli Pitsi. Konkreetseid tööpraktikaid jagavad tööst ülekaaluliste lastega toitumisnõustaja Kristin Salupuu ja töökohal toitumis- ja liikumisharjumuste kujundamisest Krista Lukner Backoffice Services Estonia OÜ-st. Toitumisharjumuste- ja häirete mõjust suutervisele räägib hambaarst Martin Martma.

Konverentsi „Toitumine ja suutervis inimese elukaare vältel“ korraldavad Tervise Arengu Instituut, Eesti Haigekassa, Sotsiaalministeerium, Eesti Hambaarstide Liit, Tallinna Ülikool ja Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) Eesti esindus.

Päevakava. Konverents algab kell 10.30 Nordea kontserdimajas.