Uudised / TAI ja Feministeerium kutsuvad turvalise ööelu konverentsile

Kaasavate ettekannete ja vestlusringi teemad heidavad pilgu ööelule kui nähtusele, mis tekitab inimestes vastuolulisi seoseid. Ühelt poolt on ööelu keskmes inimeste naudingud: muusika, kunst, tants, argimurede minetamine ja eneseavastamine. Teisalt seostatakse ööelu ka uimastite (sh alkoholi) tarvitamisega, öiste väljakutsete, kakluste ja seksuaalvägivallaga.

Küsime, milliste võtetega saame kogukondlikult muuta ööelu samaaegselt turvalisemaks ja vabamaks. Tutvustame ööelu töötajaid jõustavaid meetodeid teistest riikidest ja arutame nõusolekupõhise käsitluse kasulikkust uimastikahjude vähendamisele ning seksuaalvägivalla ennetamisele.

Toimumisaeg: 20.05 kell 13.00

Toimumiskoht: Botik (Marati 5a, Tallinn)

Oled Sa DJ, klubitöötaja, ööelu veteran või niisama huviline, Tervise Arengu Instituut ja Feministeerium kutsuvad Sind 20. mail algusega kell 13 Botikusse (Marati 5a) ööelu teemadel kaasa mõtlema TURVALISE ÖÖELU KONVERENTSIL.

Konverents on tasuta.

FEM TAI FB

  • Konverentsi avab Tervise Arengu Instituudi uimastite ja sõltuvuste keskuse vanemspetsialist Mikk Oja, kes veab eelmisest aastast ka turvalisema ööelu projekti, mille eesmärgiks on vähendada uimastite tarvitamisega seotud kahjusid ööelus ja luua usalduslikumat keskkonda neil teemadel rääkimiseks. Tema sissejuhatav ettekanne läheneb teemadele uimastite vaatenurgast – nende roll ööelus ja mõju seksuaalkäitumisele.
  • Konverentsi peaesineja on Taani seksuaalantropoloog Kristian Møller, kes on uurinud ööelu turvalisuse strateegiaid, LGBT+ kohtingukultuuri ja inimeste sihipärast uimastite kasutamist seksuaalse naudingu tõstmiseks (ingl k chemsex). Tema ingliskeelne ettekanne „Working towards pleasure justice: Learning from minority-centred nightlife” („Liikumine naudingute võrdsuse suunas: Vähemustele orienteeritud ööelu õppetunnid”) tutvustab uusi arenguid vähemuskeskses ööelus ja seda, kuidas organisatsiooniliselt töötada, et luua naudingute võrdsust. Lähtudes teaduskirjandusest ja tema enda uuringutest, annab ta ülevaate vähemuskesksetest aktivistlikest ööelu vormidest ja küsib lõpuks, kas see võiks luua põhja laiematele seksuaalohutuse ja uimastikahjude vähendamiste algatustele ööelus.
  • Pikaaegne DJ, ööelutöötaja ja OÜ Reagentuur alt töötav uimastikahjude vähendaja Annika Laas arutleb ööelus normiks saanud tegevuste üle, millest kõva häälega ei räägita, ning küsib, kes ja kas nendega tegelikult nõustunud on.
  • Seksuoloog, seksuaalhariduse ekspert, seks-coach ja antropoloog Kristina Birk-Vellemaa, kelle taskuhääling Sekspositiiv kord kuus mitmekesiselt seksi ja seksuaalsust (h)arutab, arutleb enda ettekandes vaba ja entusiastliku nõusoleku avaliku diskursuse üle. Kristinal on rohkem küsimusi kui vastuseid, aga küsimused loovadki arutelu.
  • Feministeeriumi huvikaitseekspert ja Tervise Arengu Instituudi turvalise ööelu programmis eetika ja nõusoleku teemal koolitaja Elise Rohtmets tutvustab nõusolekuseadust käsitlevas ettekandes, milliseid samme on astunud Euroopa ja astumas Eesti, et seksuaalvägivalla ohvreid tõhusamalt kaitsta, ning kuidas seostuvad muudatused seadustes muutustega ööelu seksuaalkultuuris laiemalt.
  • Ettekannetele järgneb paneeldiskussioon teemal „Nõusoleku piirid“, kus arutletakse, kuidas uimastid, aga ka väsimus ja hirm mõjutavad meie võimet anda nõusolekut, olgu siis seksiks või rohkemaks uimastite tarvitamiseks. Kuidas soodustada vastutustundlikku ööelu ja millised märgid viitavad sellele, et inimene võib olla hädas? Ingliskeelses paneeldiskussioonis osalevad Tallinna öölinnapea Natalie Mets, Annika Laas, Kristian Møller ja Kristina Birk-Vellemaa. Arutelu modereerib Elise Rohtmets.

Konverentsi korraldavad Tervise Arengu Instituut ja feministlik veebiajakiri ning huvikaitseorganisatsioon Feministeerium.

😉 Üritus on osa Tervise Arengu Instituudi turvalisema ööelu projektist.

Ürituse toimumist toetab Aktiivsete Kodanike Fond.

Registreeri end konverentsile