Uudised / Valminud on uued Põhjamaade toitumissoovitused

Valminud on uued Põhjamaade toitumissoovitused

  • Autor:Tervise Arengu Instituut
  • 21. August 2023

Põhjamaad on pärast 5-aastast põhjalikku tööd saanud valmis uued toitumis- ja toidusoovitused, mis võetakse kõigis Põhja- ja Baltimaades oma riiklike soovituste koostamise aluseks. Uutes soovitustes on peale inimeste tervise keskendutud ka planeedi tervisele. Näiteks soovitatakse vähendada punase liha ja eriti lihatoodete tarbimist.

TAI toitumise ja liikumise osakonna ekspert Tagli Pitsi ütles, et Põhjamaade uutes soovitustes ei ole aga võrreldes Eesti 2015. aastal välja antud toidusoovitustega midagi kardinaalselt uut.

„Puu- ja köögiviljade ning marjade puhul on Eesti soovituse alampiir täiskasvanutele Põhjamaade soovitustest pisut suurem, kokku vastavalt 600 või 500 grammi puu- ja köögivilju ning marju päevas. Liha tarbimisel tuleks Eesti soovituste kohaselt eelistada linnuliha, mida koos punase lihaga soovitatakse päevas tarbida maksimaalselt 1–2 portsjonit. Üks portsjon söömisvalmis kujul punast liha on umbes 30–35 grammi, linnuliha aga umbes 50–60 grammi – see teeb nädalaseks soovitatud koguseks umbes 100 grammi punast ja 300–400 grammi linnuliha,“ rääkis Pitsi.

Tervise seisukohast oleks hea, kui punase liha tarbimine jääks alla 350 grammi nädalas, kuid ka Eesti soovituste kohane 100 grammi punast liha tagab tasakaalus toitumise korral piisava koguse asendamatute rasvhapete, raua, tsingi või teiste toitainete vajaduse.

puu ja köögiviljad

„Kui inimene toitub mitmekesiselt, süües piisavas koguses puu- ja köögivilju (sh kaunvilju) ning marju, täisteratooteid, kala, muna, magustamata piimatooteid, pähkleid-seemneid, siis on võimalik sellise väikese (või väga läbimõeldult isegi väiksema) punase liha koguse juures saada kätte kõik vajalikud toitained,“ selgitas Pitsi.

„Põhjamaade soovitatud punase liha koguse vähendamine toob endaga kaasa negatiivse keskkonnamõju vähenemise. Eesti juba 2015. aastal välja antud toitumissoovitused on liha tarbimise seisukohast „rangemad“ ning oluliselt väiksema keskkonnajalajäljega. Kindlasti tasub aga märkida, et tervise seisukohast rõhutavad uued Põhjamaade soovitused ka eestlaste toidulaual ülemäära esindatud lihatoodete (vorstid, singid, grillvorstid jne) võimalikult väikest tarbimist või nende tarbimisest täielikult loobumist,“ lisas Pitsi.

2015. aastal välja antud Eesti toitumis- ja liikumissoovituste uuendamisega alustati Tervise Arengu Instituudi juhtimisel 2022. aastal ning uuendatud soovitused on plaanis avaldada 2024. aastal. Töögrupi tegemistel, kuhu kuuluva lisaks TAI ekspertidele lisaks ka esindajad ülikoolidest, ministeeriumitest ning erialaseltsidest, saab silma peal hoida Terviseinfo.ee lehel.