Blogi / Kümme soovitust teel tubakavabaks

Kümme soovitust teel tubakavabaks

  • Autor:Tiiu Härm, Tervise Arengu Instituut
  • 09. Mai 2016

Eestis on suitsetamine nii noorte kui täiskasvanud elanikkonna seas langustrendis, enamik noori tänapäeval ei suitseta. Kui siiski suitsetatakse, usutakse sageli, et suitsetamise tagajärjel tekkivad terviseriskid ja –kahjustused ilmuvad alles peale pikka aega suitsetamist. Tegelikult hakkab tubakas organismi mõjutama kohe. Uuringud on näidanud, et mida varem proovib laps esimest korda suitsu tõmmata, seda suurem on tõenäolisus, et temast saab regulaarne suitsetaja (nikotiinisõltlane). Mida nooremalt suitsetamisega alustatakse ja mida rohkem sigarette päevas suitsetatakse, seda ulatuslikum on selle kahjustav mõju tervisele. Ka suitsetavate vanemate lastel on suuremad eeldused tubakat tarvitama hakata ja seda juba noores eas. Samuti on lapsed, kelle vanemad suitsetavad, sagedamini haiged.

Kõige kahjustavamad tubakakeemia komponendid on nikotiin, vingugaas (CO), tõrvained, kantserogeenid, raskemetallide soolad jne. Veel lisavad tootjad teadlikult juurde mitmeid maitse- ja lõhnaaineid, värvaineid eralduva suitsu ilmestamiseks ja nikotiini omastamise soodustamiseks jt. Seeläbi muudetakse tubakatoode ahvatlevamaks, huvi pakkuvamaks ning meeldivamaks ka nendele inimestele, kes tegelikult ei suitseta.

Inimeste seas on levinud arvamus, et tavasigaret on kõige ohtlikum, kuna tekitab kopsuvähki ja saastab keskkonda ning et alternatiivsed tubakatooted on ohutumad või veel enam – „tervislikumad“. See ei ole nii. Vesipiibu kasutamisel on vingugaasi hulk 30 korda ja peenosakeste hulk kolm korda suurem võrreldes sigaretisuitsuga. Arvatakse, et huuletubakas on hea alternatiiv suitsetamisest loobumisel, kuid tegelikult tekitab huuletubakas leiduv nikotiin tugeva sõltuvuse ja sigarettide tarvitamise vajadus aina tõuseb. Võrreldes suitsetamisega on huuletubaka tarvitamisel 2-4 korda kõrgem risk jääda nikotiinist sõltuvusse.

E-sigarettide mõju vajab veel teaduslikke uuringuid, kuid juba on erinevate maade teadlased sedastanud, et e-sigareti kasutajate poolt väljahingatud aurupilv ei ole pelgalt veeaur, vaid see sisaldab mürgiseid komponente, sh sünteetilist aurustunud nikotiini, propüleenglükooli, glütserooli, erinevaid maitse- ja lõhnaaineid jt. Nende kemikaalide toimes hingamisteede rakkudele on leitud sarnasust tavasigarettide toimele. Veel puudub teaduspõhine kinnitus e-sigarettide ohutuse kohta.

Suitsetamine ei ole igapäevane eluvorm, vaid õpitud tava. Tubakatarvitamine on üks olulisemaid haigestumise ja suremusega seotud ennetatavaid terviseriske maailmas. Organismis ei ole ühtki organit, milleni tubakakeemia ei jõuaks. Tubakakeemiaga on seotud üle 25 haiguse.

Tubaka tarvitamise lõpetamine on oluline võit enda ja tubaka üle!

10 soovitust tubakaga toimetulekuks:

  • Tubakas ahvatleb ja võtab kõik – ära alusta!
  • Kui oled alustanud, siis motiveeri ennast loobuma!
  • Kujunda kindel tahe ja täida see!
  • Kõik on Sinu ja ainult Sinu võimuses! „Imerohtu“ tubakast loobumiseks ei ole olemas!
  • Parim kingitus Sinu tervisele on – elu ilma tubakata!
  • Ole tubakavaba! Ole VABA!
  • Pea meeles kogu eluks, et ainus mõtlematu tegu ja järeleandev samm hävitab Sinu võidu ja Sa oled jälle tubaka küüsis! Ära lase seda endaga juhtuda! Jää endale kindlaks!
  • Tea, et Sa ei ole tõsises loobumisprotsessis üksi – pea nõu oma sõbra, tuttava või lähedasega, kes on edukalt loobunud – kuidas see neil õnnestus!?
  • Alati ei pruugi õnnestuda esmane loobumiskatse. Analüüsi, mis sai tehtud valesti. Ära uuel katsel korda läbitud vigu!
  • Parima nõuande, loobumisjuhise ja toetuse saad tubakast loobumise nõustajalt. Isegi siis, kui Sa tunned endas piisavalt jõudu iseseisvalt, ilma abivahendeid kasutamata, loobuma, konsulteeri eelnevalt nõustajaga - tema teadmised ja praktilised kogemused on seda väärt! Teenus on tasuta. Nõustamiskabinettide kontaktid leiad www.tubakainfo.ee.