Blogi / TAI raamat „Tervislik toitumine“ aitab soovituste virvarris orienteeruda

Tervise Arengu Instituudi (TAI) ja Rahva Raamatu koostöös riiklikel toitumissoovitustel põhinev raamat „Tervislik toitumine“ aitab vastuoluliste toitumissoovituste seast valida teadusuuringutel põhinevad ja rahvusvaheliselt aktsepteeritud põhimõtted.

Raamatu autorid on TAI toitumisekspert Tagli Pitsi ning TAI projektijuht ja toitumisnõustaja Kristin Salupuu.

tervislik toitumine„Internetis ja paljudes mistahes keelest tõlgitud raamatutes on söömise kohta esitatud info tihtipeale lünklik, kallutatud või põhineb kellegi veendumustel, mitte inimorganismi ainevahetuse vajadustel,“ ütles Tagli Pitsi. „Inimesel, kes soovib tervislikult toituda, on erinevate soovituste seas raske orienteeruda. Uus raamat on mõeldud ennast harida soovivale lugejale,kes tahab saada toitumise kohta objektiivset informatsiooni.“

Kristin Salupuu sõnul näitab elu, et ehkki inimesed on suures plaanis kursis, milline on tervislik toitumine, on seda tihti keeruline järgida. „Üks hea ja tasuta tööriist on NutriData toitumisprogramm tap.nutridata.ee, kuhu iga inimene saab sisestada tarbitud söögid ja joogid ning programm analüüsib menüü energia- ja toitainete sisaldust ning annab selle põhjal ka soovitusi, mida oma toitumises muuta,“ soovitas ta. „See TAI arendatav keskkond lähtub samuti tõenduspõhistest toitumispõhimõtetest.“

Raamat „Tervislik toitumine“ koosneb kahest suuremast osast – toidu- ning toitumis- ja liikumissoovitused. Lisaks leiab soovitustest lähtuva nädala näidismenüü koos retseptidega. Samuti annab raamat põgusa ülevaate söömispsühholoogiast, seedimisest, toidupakendite lugemisest ja toiduohutusest.

Rahva Raamatu kirjastuse juhi Rain Siemeri sõnul leiab iga lugeja raamatust vastused toitumis- ja liikumisalastele küsimustele, mis seni ebaselgeks jäänud. "Olles ise tervislike eluviiside huviline, ootasin seda raamatut juba ammu. Tänapäeval on erinevat informatsiooni palju ja pilt on väga segane."

Raamatu esitlused toimuvad kolmapäeval, 17. oktoobril kell 18 Tallinnas Viru keskuse Rahva Raamatus ja laupäeval, 20. oktoobril kell 12 Tartus Tasku keskuse Rahva Raamatus. Uut teost saab osta Rahva Raamatu kauplustest ja e-poest. Esitlustelt on võimalik soetada raamat -10% soodsamalt!