Blogi / Alanud vaimse tervise kuu on pühendatud koroonakriisi pingetega toimetulekule.

Maailma Terviseorganisatsiooni algatusel on oktoobris kogu maailmas fookuses vaimse tervise teemad, mis on seekord suunatud koroonakriisist tingitud stressiga hakkama saamisele.

VT mess messiinfo5Eestis toimuvad Vaimse tervise ja heaolu koalitsiooni (VATEK) eestvedamisel terve oktoobrikuu vältel erinevad tasuta virtuaalsed töötoad. Kuu avasündmuseks on 10-nda oktoobri ülemaailmse vaimse tervise päeva virtuaalne mess „Püsime koos!“, millega saab liituda VATEKi kodulehel: www.vatek.ee.

„Covid-19 näib ohustavat ennekõike meie füüsilist tervist, kuid suure surve all on praegu ka vaimne tervis. Pidev ebamäärasus ja ohutunne kurnavad nii füüsiliselt kui vaimselt. Ka värsked uuringud näitavad, et kevadise eriolukorra ajal tundsid inimesed tavapärasest suuremat stressi,“ rääkis sotsiaaltervishoiu professor Merike Sisask. „Just pikaajaline stressifoon on kõige ohtlikum ning võib endaga lõpuks kaasa tuua unehäired, ärevuse või isegi depressiooni. Ometi on võimalik end stressi suhtes vastupidavamaks muuta ja kui vaimse tervise probleemid on juba ilmnenud, siis kindlasti abi küsida.“

Merike Sisask toonitab, et ka covid-19 ajal ei tohi muredega üksi jääda, vaid otsida kohe abi spetsialistidelt. „Füüsiline isolatsioon ei tähenda sotsiaalset isolatsioon. Kontaktid sõpradega ja lähedastega on olulised, samuti on covid-19 olukorras seatud sisse mitmed uued võimalused virtuaalseks nõustamiseks,“ sõnas Sisask.

Vaimse tervise kuu eestvedaja Ott Oja sõnul on messi pealkiri „Püsime koos!“ kantud soovist julgustada inimesi mitte üksindusse sulguma vaid kontakti otsima. „Praegu on aeg tegutseda targalt ja hoida end vaimselt parimas võimalikus vormis. Hirm nakkuse ees, ebakindlus ja mure majandusliku olukorra pärast, üksindustunne või hoopis ülerahvastatud kodu lööb kõikuma meie tavapärase vaimse tasakaalu ning seetõttu on teave enda ja teiste abistamise kohta vajalikum kui kunagi varem.“

Seetõttu käsitletakse 10.oktoobril vaimse tervise päeva virtuaalsel messil „Püsime koos!“ covid-19 mõjusid vaimsele tervisele väga erinevate nurkade alt, puudutades olukordi nii koduses keskkonnas, tööl kui ka personaalsel tasandil. Konverentsil on avatud ka võimalus spetsialistidega personaalselt kirjutada, küsimusi küsida ning vaimse tervise abi pakkuvate organisatsioonidega tutvuda.

Messipäeval toimuvad arutelud ja ettekanded ning mitmed töötoad, kus selgub, kuidas jääda rahulikuks pereliikmena, kuidas vältida läbipõlemist, kuidas tunda ära vaimse tervise probleeme ja millised on vaimse tervise esmaabivõtted. Virtuaalset messi juhib armastatud saatejuht Urmas Vaino, kohal on sotsiaalminister Tanel Kiik ning oma kogemusi jagavad tuntud inimesed.

Kui virtuaalsel messil osaleda ei jõua, siis on see järele vaadatav VATEKi kodulehelt või Facebook kanalilt. Kogu kuu jooksul saab osaleda üle Eestis toimuvates virtuaalsetes töötubades. Tasuta töötubasid viivad läbi koolitajad, terapeudid ja psühholoogid. Töötubade kohta saab infot VATEKi kodulehel: www.vatek.ee.

Vaimse tervise messi läbiviimist toetab Sotsiaalministeerium. Kõik vaimse tervise kuu sündmused on tasuta.

Vaimse tervise kuul osalevad organisatsioonid on VATEK-i (Vaimse tervise ja heaolu koalitsioon) liikmed, mis tagab nende usaldusväärsuse. Vaimse tervise kuud ning messi korraldab juba seitsmendat aastat VATEK.