Blogi / Tervem, targem ja rikkam Eesti algab meist endist!

Tervem, targem ja rikkam Eesti algab meist endist!

  • Autor:Tervise Arengu Instituut
  • 29. August 2022

Septembris on võimalus kõigil taaskord teha alkoholist paus. Kampaania „Septembris ei joo“ toob sel aastal fookusesse väärtused ja hoiakud, mis aitavad meil kõigil teha targemaid valikuid, luues oma ellu seeläbi suuremat rahu ja rahulolu- ning heaolutunnet.

Kampaanias osalema on oodatud kõik inimesed ja tööandjad, olenemata sellest, millised on varasemad alkoholitarbimise harjumused või tavad.

septembris

Vabadus ja sõltumatus teha õigeid valikuid on väga olulised väärtused. Targad ja tervislikud valikud muudavad otseselt ja kaudselt palju – nii isiklikul kui ka kollektiivsel tasandil. Tervisesõbralike valikute toetamisega aitab tööandja kaasa tõhusamale tööelu kujundamisele ja töötajate parema enesetunde saavutamisele.

Septembrit alkoholivabalt veetes võidavad nii töötajad kui ka tööandjad

  • Targemad töötajad teevad kaineid otsused, sest alkohol vähendab keskendumisvõimet ja uute oskuste ning teadmiste omandamist. Aktsioonis osalemise motivatsiooni leidmiseks püüa kokku võtta oma harjumuste plussid ja miinused.
  • Tervemad käitumisvalikud aitavad töötajatel tunda end puhanuna ja värskemana ning anda oma panus paremasse tervisesse. Alkoholist loobudes jäävad tarbimata jookides peituvad lisakalorid, parem on ka unekvaliteet. Vaata siit, millised on olulised muutused, mida märkad kiiresti.
  • Töötaja on rikkam, kui oskab mõistlikult kulutada, hinnates ka aega, varjatud kulusid ja saamata jäänud tulu, mis alkoholitarbimisega kaasnevad. Igaühel on võimalik üle vaadata oma otsesed kulud alkoholile nädalas, kuus või aastas ja leida tegevusi, mida kulutamata raha eest nüüd endale võimaldada.
  • Rahulikum september jätab rohkem aega töötajatele, et leevendada stressi ja ärevust alkoholi asemel uute, põnevate hobide või lähedastega suhtlemise abil. Emotsionaalse enesetunde test aitab aru saada, milline on töötaja vaimse tervise seisund ja kuidas see võib olla seotud alkoholiga.
  • Õnnelikum töötaja teeb õnnelikumaks ka teisi. Alkohol tekitab petliku õnnetunde, kuid põhjustab probleeme. Alkoholi tarvitamise nõiaringi aitab murda see, kui teha alkoholiga pikem paus.

Praktilisi näpunäiteid, mida saab tööandjana teha:septembriseijoo2

  • Toetage „Septembris ei joo“ aktsiooni, jagades kampaania materjale sisesuhtluses, puhkenurkades, kogunemistel, infokirjades või muudes sobivates kanalites.
  • Kutsuge inimesi arutlema, miks on kasulik pidada kainet septembrit. Heaks võimaluseks võib pidada anonüümset (veebi)tahvlit, kuhu inimesed saavad oma mõtted kirja panna, nt mis on abiks motivatsiooni leidmisel.
  • Võimaldage oma töötajatele septembris mõni uus põnev ühistegevus või lõõgastusviis. Ka väikesed asjad töökeskkonnas, mis panevad inimesi end töökohal paremini tundma, on väga olulised, et inimesed ei otsiks petlikku tuge sõltuvusainetest.
  • Hoidke kollektiivis häid sotsiaalseid suhteid. Piisavalt ühiseid sündmusi nii väiksemates tiimides kui ka kogu kollektiiviga ja peredega on olulised.
  • Tähistage tähtpäevi alkoholita, pakkudes üritustel jookide alkoholivabu alternatiive, mokteile, smuutisid, (maitse)vett, puuvilju. Jälgige, et alkohol ei oleks töökohal nähtav ega kättesaadav.
  • Parimad on alkoholivaba sisuga kingitused töötajatele, koostööpartneritele ja klientidele.
  • Julgustage töötajaid märkama kaaslasi, kellel võib vaja minna tuge alkoholist loobumisel. Vältida tuleks sellega seotud häbimärgistamist.

Septembri lõppedes võib jätkata aktsiooniga „Septembrini ei joo“, et hoida tervislikke harjumusi. Toetava, turvalise ja alkoholivaba keskkonna kujundamise üldistest põhimõtetest oli juttu ka Tervisekalendri juuni postituses.

Rahulikumat ja õnnelikumat Eestit!

 

Allikad ja lisainfo:

Septembris ei joo (alkoinfo.ee)

В сентябре не пьем (alkoinfo.ee)

Ennetuse käsiraamat

Uimastitarvitamise märkamine ja probleemiga tegelemine töökohal, Tervisekalendri postitus, juuni 2022