Blogi / „Mis mõttes?“ taskuhääling kutsub avastama vaimse tervise mõjuküsimusi

Taskuhääling „Mis mõttes?“ aitab eri teemanurkade, ekspertide ja küsimuste kaudu avada olulisi ja kohati ka vastuolulisi teemasid selliselt, et iga osa tooks huvilistele vaimse tervise valdkonda lähemale, looks selgust inimestega töötavatele inimestele ning pakuks värskeid vaatenurki juba valdkonnas tegutsevatele spetsialistidele. Vestlused keskenduvad mõnele vaimse tervise valdkonna olulise ja intrigeeriva teema vähem kajastatud tahu uurimisele.

Taskuhäälingu kutsus ellu Stories For Impact, kelle missioon on aidata suurendada inimeste heaollu ja arengusse panustavate organisatsioonide positiivset mõju. „Meie tiim on uuringute, analüüside ja nõustamiste tegemise käigus õppinud, et edasiviivad lahendused saavad enamasti alguse otsekohestest, siiralt uudishimulikest küsimustest. Küsimegi just selliseid küsimusi inimestelt, kellel on vaimse tervise valdkonna probleemide ja võimalike mõjusate lahenduste osas parimad teadmised ja mitmekülgseimad kogemused Eestis,“ tutvustavad nad end.

Taskuhääling julgetele ja uudishimulikele

„Mis mõttes?“ ei piirdu kümne eneseabinipiga, ehkki needki on raskel ajal abiks ikka. Üheskoos uuritakse hoopis vaimse tervise valdkonna põletavamaid valukohti ja loomulikult ka mõjusamaid lahendusi.

mis mõttes

Saatekülaliste abil uuritakse näiteks nii vaimse tervise ajalugu kui ka seda, kuidas taolisel tundlikul teemal üldse suhelda. Valdkonna tervikvaatele lisaks võetakse ette psühholoogiateadmiste praktiline rakendamine – olgu see siis teraapiaprotsessis, uneteaduses, sõjaolukorras või mujal. Ja mis seal salata, suurtest mõjuküsimustest rääkivate haaravate vestluste käigus leiab kuulaja rohkelt võimalusi isiklikeks äratundmiseks ja praktilisi näpunäiteid igapäevaeluks.

Pilguheit psühholoogia ja vaimse tervise võtmeküsimustesse

Kuna Stories For Impact toetab eelduste kontrollimisel ja tõendusmaterjali kogumisel põhinevat otsustamist, esindavad ka taskuhäälingu külalised teadusel põhinevat maailmavaadet. Samal ajal pingutatakse selle nimel, et kuulajateni jõuaksid pidevas arengus oleva psühholoogiateaduse põnevad dilemmad ja seni lahendamata sõlmküsimused.

Kokku avalikustatakse projekti käigus 30 vestlust:

Osa #00: Taskuhäälingu sünniloost, “inspiratsioonipornost” ja mõjumudelitest │ Jaan Aps

Osa #01: Vaimse tervise ajalugu 101 ehk vaimude väljaajamisest holistliku käsitluseni │ Marek Tamm

Osa #02: Terviklik lähenemine vaimsele tervisele │ René Randver

Osa #03: Kuidas rääkida vaimsest tervisest? │ Anna-Kaisa Oidermaa

Osa #04: Militaarpsühholoogia: Mis teeb võitleja vastupidavaks? │ Kapten Jorma Helenurm

Osa #05: Uni ja vaimne tervis. Miks eestlased hästi ei maga? │Kene Vernik

Osa #06: Milline teraapia on tõenduspõhine?│Kariina Laas

Osa #07: Naer läbi pisarate – huumor ja vaimne tervis│Kariina Laas & Märt Avandi

Osa #08: Perearst vaimse tervise süsteemis. Millist abi oodata? │Karmen Joller

Saadet juhib Marta Pulk, kellel on loojutustajana pikaajaline kogemus filmimaailmast. Juba kaua kestnud psühholoogiahuvi tõttu on ka tema filmid esitanud küsimusi just inimese kohta – kuidas me koos eksisteerime ning mis meid juhib?

Taskuhääling on algatatud osana projektist „Podcasting-based social impact learning environment“, mille kaasrahastajaks on Erasmus+ täiskasvanuhariduse programm. 

Marta Pulk, Jaanika Siiroja, Jaan Aps (Stories For Impact)