Uudised / Laupäeval saab teha HIV-kiirteste Tallinnas, Tartus ja Jõhvis

Koalitsioon „Ettevõtted HIV vastu" ja Tervise Arengu Instituut korraldavad 1. detsembril, ülemaailmse AIDSi vastu võitlemise päeval Tallinnas, Tartus ja Jõhvis anonüümse ning tasuta HIV-kiirtestimise.

Testida saab laupäeval kella 12–18 Tallinnas Solarise Keskuses, Tartus Lõunakeskuses ja Jõhvis Jewe kaubanduskeskuses.

HIV-kiirtesti andmine on väga lihtne. Testitav annab privaatses ruumis sõrme otsast vereproovi ja saab tulemuse teada minuti möödudes. Kogu protseduur on anonüümne.

Testipäevaga kutsuvad koalitsioon „Ettevõtted HIV vastu" ja Tervise Arengu Instituut inimesi oma tervise eest hoolitsema ja HIV-testi tegema. Viimastel aastatel levib HI-viirus üha enam kaitsmata seksuaalvahekorras ja enne haigussümptomite tekkimist võib nakkus organismis püsida kuni kümme aastat. Ainult HIV-test näitab, kas inimene on nakatunud või mitte.

„Ettevõtted HIV vastu" koondab epideemia peatamisse panustavat 11 ettevõtet Eestis. Koalitsiooni kuuluva Swedbanki personalijuhi Signe Kaursoni sõnul on kiirtestide tegemine üks efektiivseim lahendus viiruse leviku piiramisel. „Swedbank on Eestis olulise mõjuga ettevõte, mille ühiskondlikult vastutustundlik tegevus on saanud kõrgeimal tasemel tunnustuse. Usume, et testimine aitab kaasa eluterve inimvara säilimisele, mis on tähtis nii ettevõtete kui riigi jätkusuutlikkuse seisukohast," ütles Kaurson.

Testimisaktsiooni toetuseks on ka kaheksa spordiklubi võtnud südameasjaks inimeste teavitamise. Külastajatele jagatakse teavitusmaterjale ja neid kutsutakse üles tegema HIV-testi. Teavitusaktsiooni aitavad läbi viia Meriton, Fittest, Sparta, Zelluloos, Reval Sport, Tulbi, TTÜ ja Ida spordikeskus. Sarnaselt panustavad teavitustöösse ka Statoil ja Coca Cola Plaza.

Terviseameti andmetel on Eestis 2012. aasta 23. novembri seisuga kokku diagnoositud 8 356 HIV-nakatunut. Tasuta testidega toetab üritust Aids Healthcare Foundation.

Koalitsiooni „Ettevõtted HIV vastu" kuulub hetkel 11 tööandjat: Swedbank, Nordecon, TNS Emor, Hill&Knowlton Eesti, Johnson&Johnson, TBWA\Guvatrak, Coca-Cola Baltikum, Radisson BLU Hotell Tallinn, Rimi Eesti, Boehringer Ingelheim Eesti filiaal ja Meedius Eesti. www.hooli.ee

 

Kontakt:

Tallinnas
Kersti Karu
mob 5342 5826
kersti@terve-eesti.ee

Tartus
Keit Fomotškin
mob 5306 0112
keit@terve-eesti.ee

Jõhvis
Ljubov Uljanova
mob 5358 7009