Uudised / Südamenädala lõpetavad nädalavahetusel rohked liikumisüritused

Käimasoleva südamenädala lõpetavad eelseisval nädalavahetusel peetavad rohked liikumisüritused üle Eesti. Üritustega on kaetud kõik maakonnad, kuid enim on neid kirjas Järvamaal ning Harju-, Rapla- ja Pärnumaal.

Kokku on nii laupäevaks kui pühapäevaks Tervise Arengu Instituudi veebilehel Terviseinfo.ee olevas südamenädala kalendris ligi 100 liikumisele pühendatud ettevõtmist – matka, kepikõndi, orienteerumist, jooksu jms. Sageli täiendavad neid tervisenäitajate mõõtmised ning loengud ja konsultatsioonid tervise ja liikumise teemadel. Avatud on ka kõik Eesti Terviserajad võrgustikku kuuluvat ligi 90 terviserada.

Südamenädalat tähistatakse Eestis juba 21. korda. Sarnaselt viimasele paarile aastale keskendub see liikumisele kui ühele parimale viisile ennetada südamehaigusi. Eesti Kardioloogide Selts soovitab südame kaitsmiseks 3 kilomeetrit kõndi või 30 minutit ükskõik millist mõõdukat liikumist päevas. Tervisetreeninguks sobivad kõige paremini kepikõnd, sörkjooks, kiire kõnd, ujumine, jalgrattasõit, tantsimine, sõudmine, uisutamine ja rulluisutamine. Südamehaiguste ennetamiseks on kõige olulisem liikumisharrastuse regulaarsus, mitte niivõrd intensiivsus.

Südamenädala eestvedaja, kardioloog Margus Viigimaa on välja toonud ka põhjused, miks liikuda: „Kehaline aktiivsus normaliseerib vererõhku, vähendab „halva" ja suurendab „hea" kolesterooli taset, langetab tromboosiriski, samuti kehakaalu. Liikumisega parandame ainevahetust, mis hoiab ära suhkruhaiguse tekke ja lisaks südamehaigustele saame regulaarse kehalise aktiivsusega langetada ka vähihaiguse riski. Liikumine on oluline ka vanematele ja kroonilisi haiguseid põdevatele inimestele, see ei lase haigusel edasi areneda ning teeb mitmete haiguste all kannatajad isegi tervemaks."

Ürituste läbiviimist toetab Euroopa Liit Euroopa Sotsiaalfondi programmi „Tervislikke valikuid toetavad meetmed 2013–2014" raames.

 

Lisainfo:
Üldised küsimused
Maris Jakobson
Tervise Arengu Instituudi avalike suhete nõunik
tel 659 3906, mob 5302 2737
maris.jakobson@tai.ee

Südametervis
prof Margus Viigimaa
mob 511 0070
margus.viigimaa@regionaalhaigla.ee