Uudised / Tervise Arengu Instituut tunnustas Saaremaa kooliõpilaste uurimistööd koolikoti ras...

Õpilaste teadustööde riikliku konkursi raames andis Tervise Arengu Instituut välja eriauhinna parima terviseteemalise uurimistöö eest.

Preemia said Saaremaa Ühisgümnaasiumi õpilased Roosmarii Sarapuu ja Liisa Õunpuu uurimistöö „Koolikoti raskusest ja selle võimalikust mõjust kasvava organismi lülisambale. Koolikoti raskusest Saaremaa Ühisgümnaasiumi 1.–9. klassi õpilastel" eest.

Tervise Arengu Instituudi teadusdirektori Toomas Veidebaumi sõnul on töö komplekselt ning teaduslikus mõttes korrektselt üles ehitatud – olemas on probleemi püstitus, metodoloogia ja tulemused ning järeldused ja soovitused. „Tegemist on väga hea ülevaatega ühest võimalikust skolioosi ja rühihäirete ennetamise meetmest – nimelt liigsest koolikoti raskusest," ütles Veidebaum. „Teatavasti saavad paljud tervisehäired hilisemas elus just alguse lapseeas. Seda saab aga sageli lihtsate vahenditega vältida. Üheks selliseks on ka koolikott. Oluline on mitte ainult raskus, vaid ka see, kuidas seda kanda."

Oma uurimistöös annavad Roosmarii Sarapuu ja Liisa Õunpuu ülevaate probleemist ning võrdlevad Saaremaa Ühisgümnaasiumi põhikooliõpilaste koolikottide raskusi Eesti keskmistega. Lisaks annavad nad soovitusi nii lastele, õpetajatele kui lastevanematele, kuidas ja mida teha, et koolikott ei oleks arenevas organismis luustikku kahjustav.

Õpilaste teadustööde konkursi eesmärgiks on julgustada noori teadusega tegelema juba enne ülikooli astumist. Konkurssi korraldab Eesti Teadusagentuur koostöös Haridus- ja Teadusministeeriumiga.