Uudised / Täna tähistatakse rahvusvahelist tsöliaakiapäeva

Euroopa Tsöliaakia Seltside Assiotsiatsioon tähistab 16. mail tsöliaakiapäeva. Tsöliaakiat esineb ligikaudu ühel inimesel sajast ning Euroopas on sellest haigusest mõjutatud umbes 7 miljonit inimest. Vaid kuni 15% neist on saanud diagnoosi. Lisaks sellele on keskmine intervall esimeste sümptomite ja diagnoosi vahel Euroopas sageli 10 aastat. Eestis ei ole teada täpset tsöliaakiahaigete arvu.

Kui tsöliaakia jääb diagnoosimata ning haige inimene jätkab gluteeni tarbimist, võib see endaga kaasa tuua mitmeid raskeid tüsistusi. Ravimata tsöliaakia võib põhjustada osteoporoosi, depressiooni, viljatust ning korduvaid raseduse katkemisi. Seetõttu on oluline alustada hetkel ainsa teadaoleva tsöliaakia ravi, range gluteenivaba dieediga, võimalikult ruttu.

Tsöliaakia on eluaegne autoimmuunne gluteenist põhjustatud haigus. Gluteeni leidub nisus (kaasarvatud spelta ja khorasan nisus), rukkis, odras, kaeras või nende hübriidides ning ristandites.

Kui soovite saada rohkem informatsiooni sellest, kuidas jõuda korrektse tsöliaakia diagnoosini ning kuidas pidada nõutud eluaegset ranget gluteenivaba dieeti, siis võtke ühendust Eesti Tsöliaakia Seltsiga e-posti teel info@tsoliaakia.ee või külastage kodulehekülge www.tsoliaakia.ee.