Uudised / Noorte terviseteemalisi projekte iseloomustab nutikus

Noorte terviseteemalisi projekte iseloomustab nutikus

  • Autor:Tervise Arengu Instituut
  • 07. November 2016

Tervise Arengu Instituudi noorte terviseteemaliste projektide konkursil TEIP ehk „Tervist edendava idee projekt“ osales sel aastal 45 projekti, neist 18 nooremast ja 27 vanemast vanuserühmast. Saabunud projekte iseloomustav märksõna on nutikus. 

Näiteks kasutatakse noorte seas tervisliku toitumise edendamiseks fruktodisaini ehk puu- ja köögiviljadest kujude ja figuuride meisterdamist. Samuti esitleti põnevaid ja mitmekesiseid võimalusi, kuidas rohkem liikuda. Nende seast võis leida ka vibulaskmise, käesurumise ja loodusmatkal pildistamise). Ent tähelepanuta ei jäänud ka vaimse tervise hoidmine ja suitsetamisest loobumine. Noored kaasasid oma projektidesse ka kogukonda.

Eriliselt jäid konkursi žüriile silma need, kes oskasid toitumist, liikumist ja vaimse tervise hoidmist oma projektides kokku põimida. Žürii hinnangul on noored terviseteadlikud ning enda ja kaaslaste tervisest hoolivad.

Projektide hindamisel lähtus žürii idee uudsusest ja omapärast, mõjust tervisekäitumise kujundamisele, läbimõeldud tegevuskava olemasolust ja sisukusest, projekti jätkusuutlikkusest ja haaratava sihtgrupi suurusest. Hea projekti tunnuseks on läbimõeldud tegevus- ja ajakava ning projekti reaalne teostatavus.
Võitnud projektid nooremas vanuserühmas (8. klass ja nooremad):

I koht – „Müüdimurdjad - kepikõnd noorte sekka!“, Järvakandi Avatud Noortekeskus, projektijuht Birgit Jaansalu
II koht – „Siseterviserada Tartu Variku koolis“, Tartu Variku Kool, 8.a klass, projektijuht Sander Lepp
III koht – „Teadlikult suitsuvabaks“, Puka Noortekeskus, projektijuht Käti Püss

Võitnud projektid vanemas vanuserühmas (9. klass ja vanemad):

I koht – „Lauatennis kui päästeingel“, Paide Ühisgümnaasium, 11. klass, projektijuht Johanna Tuisk
II koht – „Noortelt noortele - teatris tervemaks“, Kohila Gümnaasium, 10. klass, projektijuht Anet Saarna
III koht –„Vitamiinidega talvele vastu“, Leie Avatud Noortekeskus, projektijuht Grete Sass

Võitnud projektidega saab tutvuda Terviseinfo veebilehel: http://www.terviseinfo.ee/et/konkursid/tervist-edendava-idee-projekt/tulemused-teip

Konkursi võitnud terviseprojektid saavad igaüks kuni 640 eurot nende elluviimiseks. Lisaks ootab välja valitud projekti liikmeid ka auhind.

Konkurssi „Tervist edendava idee projekt“ ehk TEIP on Tervise Arengu Instituut korraldanud alates 2004. aastast. Konkursile on oodatud huvitavad ja uudsed ideed, kuidas muuta koolikaaslaste, vanemate või kogukonna käitumist ja hoiakuid tervislikumaks ning muuta kool või koduümbrus meeldivamaks paigaks. Idee peavad noored hiljem kas ise või koos oma koostööpartneritega ellu viima.