Uudised / TAI tuletab meelde, et vähem on parem!

TAI tuletab meelde, et vähem on parem!

  • Autor:Tervise Arengu Instituut
  • 29. November 2016

Tervise Arengu Instituut alustas taas alkoholi liigtarvitamise ennetuskampaaniat „Vähem on parem", et anda inimestele mõtteainet vaagimaks, mida nad alkoholitarvitamisega tegelikult võidavad ja mida kaotavad.

Eesti kuulub maailmas enim alkoholi tarvitavate riikide hulka. Alkoholitarvitamist võib pidada Eesti ühiskonnas normiks, seda teeb enamik ja alkoholitarvitamist ei pea põhjendama. Täna ei küsita „miks sa jood?", vaid „miks sa ei joo?". Alkoholitarvitamist nähakse kui täisväärtusliku elu osa, alkoholitarvitamine on kvaliteetaeg.

Kampaania oluline osa on mahuka uuenduse läbi teinud veebileht alkoinfo.ee veebileht, mis püüab inimest noomimise asemel alkoholi vähendamise protsessis toetada. Lehelt leiab põhjalikke eneseabi materjale otsustamaks, kas alkoholi tarvitamist peaks vähendama ning suuniseid, kuid muutusi ellu viia. Lisatud on ka nõuandeid lähedastele ning infot selle kohta, mida tähendab alkoholitarvitamise häire ravi. Alkoinfost leiab ka tõenduspõhist infot alkoholi ja selle tervisemõjude kohta.

2015. aastal tarvitati Eestis iga elaniku kohta 8,7 liitrit puhast alkoholi. Maailma Terviseorganisatsiooni hinnangul on 6 liitrit elaniku kohta piir, millest alates tekivad olulised kahjud rahva tervisele. Üle riskipiiride tarvitas alkoholi 2014. aastal 19,4 protsenti meestest ja 12,3 protsenti naistest, need numbrid on paari viimase aastaga võrreldes vähenenud.

Kampaania kestab kuni 18. detsembrini. Kampaaniat rahastab Euroopa Liit Euroopa Sotsiaalfondi toetuse andmise tingimuste "Kainem ja tervem Eesti" raames.