Uudised / Käivitus üleeuroopaline laste ülekaalu uuriv teadusprojekt

Käivitus üleeuroopaline laste ülekaalu uuriv teadusprojekt

  • Autor:Tervise Arengu Instituut
  • 07. Juuni 2018

Juuni alguses käivitus neli aastat kestev ning 15 riiki ja 31 teadus- ja valitsusasutust kaasav uurimisprojekt STOP , mis on Euroopa suurim laste rasvumise vastu võitlemiseks loodud algatus. Eestist osaleb uurimisprojektis Tervise Arengu Instituut (TAI).

Projektiga STOP – Teadus ja tehnoloogia lapseea ülekaalulisuse poliitikas – otsitakse lahendusi juba epideemia mõõtmeid võtvale laste ülekaalulisuse probleemile, millel on tõsised pikaajalised mõjud terviseseisundile, ent ka sotsiaalsed ja majanduslikud tagajärjed. Sellel nädalal kogunes Londonisse kahepäevasele nõupidamisele enam kui 70 projektis osalejat: teadlased, poliitikakujundajad ja sidusrühmade esindajad.

Lõuna-, Kesk- ja Ida-Euroopas ning Suurbritannias on ülekaaluline iga viies 5-19-aastane noor, kuid näiteks Kreekas, Maltal ja Itaalias on ülekaalus iga kolmas samas vanuses inimene. Ka Eestis on rahvastiku toitumise uuringu põhjal 6-13-aastaste laste puhul ligi kolmandik ülekaalulised või rasvunud. Pisut parem on meil olukord teismelistega: pea iga neljas 14-17-aastane noor on liigse kehakaaluga.

„Kui laste rasvumise trend jätkub, on aastaks 2025 mõnedes Euroopa riikides rasvunud juba rohkem kui üks kolmest täiskasvanust. Uurimisprojektiga soovitakse leida ja testida kõige tõhusamaid ennetusviise laste ülekaalu tekkimisele ning parimaid võimalusi selle raviks ja ohjamiseks, seda just nooremate, alla 12-aastaste laste seas,“ ütles TAI vanemteadur Anu Aaspõllu.

„Uurime, kuidas mõjutab meid ümbritsev keskkond nii lapsevanemate kui ka laste endi eluviise ja seda juba varasest lapseeast alates. Projekti ühe tulemusena oodatakse ka toiduainetööstuse ja kaubandusettevõtete vastutustunde kasvu lastele suunatud toodete müümisel ning loodetavasti tekib nende poolt ka innovaatilisi lahendusi, mis aitavad muuta laste tarbimisharjumusi tervislikumaks,“ lisas ta.

Muuhulgas hinnatakse projektis ka Euroopa riikide valitsuste võimalusi kasutada laste ülekaalu vastu võitlemisel hoobasid, nagu maksud, toiduainete märgistamine, reklaamipiirangud jm.

Projekti rahastab Horizon 2020 kaudu Euroopa Komisjon ja selle eelarve on 9,95 miljonit eurot. Projekti koordineerib Imperial College of Science Technology and Medicine Suurbritanniast. Lisaks Eestile on osalejad Itaaliast, Rumeeniast, Portugalist, Prantsusmaalt, Belgiast, Sloveeniast, Rootsist, Horvaatiast, Soomest, Šveitsist, Hispaaniast, Ameerika Ühendriikidest ja Uus-Meremaalt.

Ülekaalulisuse põhjuste väljaselgitamiseks kasutatakse uurimisprojektis mitmekülgset lähenemist, et leida lahendusi nii ühe inimese kui ka riigi tasandil nii Euroopas kui ka kogu maailmas tervikuna. TAI osaleb projekti käigus erinevates tööpakettides, mille eesmärkideks on muuhulgas kehtivate toitumist mõjutavate põhimõtete analüüsimine ja seadusandluse mõjutamine ning laste vähese füüsilise aktiivsuse probleemiga tegelemine.