Uudised / Vaimse tervise päev toob selgust üksilduse teemal

Vaimse tervise päev toob selgust üksilduse teemal

  • Autor:Tervise Arengu Instituut
  • 15. September 2021

10. oktoobril tähistatakse Maailma Tervishoiu Organisatsiooni eestvedamisel kõikjal maailmas vaimse tervise päeva ja ka Eestis saab tasuta osaleda vaimse tervise edendamiseks korraldatud virtuaalsel messil, mis on seekord pühendatud üksildusega toimetulekule.

Üksildus on tänapäeva järjest individualiseeruva ja vananeva heaoluühiskonna varjupool, mis on võtmas järjest suuremaid mõõtmeid ning millega toimetulekuks on vaja juba varakult oskusi omandama hakata.  „Üksildus on eelkõige subjektiivne tunne ja võib tabada inimest sõltumata praktilisest eraldatusest. Vaikus ja omaetteolemine võib olla täiesti nauditav, kui on olemas kindlustunne, et tähenduslikud ja hoolivad kontaktid on käeulatuses. Pealesurutud üksildus, kust ei ole võimalik isegi soovi korral väljuda, on seevastu üks raskemini talutavamaid  tundeid, mida peetakse üheks suurimaks riskiks vaimsele tervisele,“ selgitas messi eestvedaja VATEKi juht Ott Oja.

Vaimse tervise päeva messil selgub, kuidas üksildased inimesed ennast tunnevad ning millised on üksilduse põhjused, tagajärjed ja toimetulekuvõimalused. Ettekannetes ja diskussioonides keskendutakse nii noorte seas levinud üksildusele kui ka elukaare ning identiteedimuutusega seotud üksi jäämisele, olgu selleks siis kaaslase lahkumine, töökaotus, pensioniikka jõudmine, hooldekodusse sattumine või suured muutused tervislikus seisundis. Samuti arutletakse kuidas muuta üksi veedetud aeg võimalikult nauditavaks. Kuna üksildust ei ole alati kerge ära tunda, siis tuleb juttu ka märkidest, mille abil üksildast inimest ära tunda ja kuidas talle abi pakkuda.

Messi juhib armastatud saatejuht Hannes Hermaküla ning oma kogemusi jagavad spetsialistid ja tuntud inimesed. Virtuaalsel messil on avatud ka võimalus spetsialistidega personaalselt rääkida ning vaimse tervise abi pakkuvate organisatsioonidega erinevates sessioonides tutvuda. 

Virtuaalsele konverentsile lisaks toimuvad tasuta töötoad terve vaimse tervise kuu ehk oktoobrikuu jooksul kõigis maakondades. Töötubades lähenetakse üksildustundele näiteks muusika- ja kunstiteraapia ning teadvelolekuharjutuste kaudu, samuti õpitakse paremini toime tulema suhetes. Töötoad toimuvad reaalsete kohtumistena. 

Vaimse tervise päeva ja kuu sündmusi veab eest VATEK (Eesti vaimse tervise ja heaolu koalitsioon) ning messil osalevad spetsialistid kuuluvad VATEK-i liikmesorganisatsioonidesse, mis tagab nende usaldusväärsuse ja professionaalsuse.

Lisainfo: Vateki kodulehelt ja Katrin Tibarilt, tel: 5066838, e-mail: katrin.tibar@gmail.com