Blogi / Parimad koolikokad: konkursivõidu tõi põhjalik eeltöö

Parimad koolikokad: konkursivõidu tõi põhjalik eeltöö

  • Autor:Tervise Arengu Instituut
  • 31. Oktoober 2012

Värskelt parima koolisöökla tiitliga pärjatud, teistkordselt konkursil kaasa löönud Tabasalu Ühisgümnaasiumi koolikokkade sõnul aitas neid võidule põhjalik ettevalmistus.

„Emotsioonid on laes – kuigi lagi on kõrgel," hüüatab kokk Merle Indermitte autasustamise järgselt emotsionaalselt, rõõmupisarad silmis. Õnnitlejate vool ei taha lõppeda ja telefon heliseb vahetpidamata: tahetakse intervjuud, kutsutakse televisiooni esinema. „Eks võistlused ole ikka pingelised ning mina isiklikult ei arvanud, et võitjaks tuleme – aga lootsin muidugi!"

V6idutiim
Tabasalu Ühisgümnaasiumi koolikokad Merle Indermitte ja Liidia Maikina

„Loomulikult oleme rahul," jätkab tarmukalt võidumeeskonna teine liige, koolikokk Liidia Maikina. „Osalesime teist aastat järjest. Eelmisel aastal jäi ettevalmistusaeg napiks ja menüüs oli vigu. Sel aastal parandasime ära kõik vead, mis möödunud korral sisse jäid – menüüs peavad kalorid ja muu vajalik olema väga täpselt kirja pandud. Võistlusel olid ju kõik kokad väga tublid ning toidud huvitavad ja head, kõik osalejad oleksid olnud võitu väärt. Usun, et meie saime väärikalt pärjatud just seetõttu, et sel aastal nii suure eeltöö ära tegime."

Laste toidus peavad iga väljamõeldud supi ja prae grammid ja kaloraaž väga täpselt arvestatud olema, kirjeldab koolikokk lastele toidu valmistamise eripära. Kui restoranis töötades teed süüa restorani külastajatele, kes muudkui vahelduvad, siis koolis on iga päev samad inimesed. „Lapsed ei tohi roogadest ära tüdineda. Meil ei kordu terve kooliveerandi jooksul ükski praad ega magustoit, üksnes suppide valik on veidi väiksem," kirjeldab oma igapäevatööd koolis Liidia Maikina. „Alles uuel veerandil paneme mõne laste lemmikmagustoidu uuesti menüüsse. Retseptide kaust on meil ikka päris suur."

Finaali jõudnud koolide kokad pidid etteantud aja (2 tunni ja 20 minuti) jooksul valmistama kolm rooga – prae ja magustoidu koolis kasutusel olevast igapäevamenüüst ning lisaks kala-köögiviljasupi. Toiduasjatundjatest žürii arvestas hindamisel toidu maitset ja välimust, serveerimist, toiteväärtust, toitainelist koostist ja omavahelist sobivust, samuti valmistamise protsessi – kokkade professionaalsust ja hügieeninõuete täitmist.

Kokad_t88hoos
Koolikokad konkursi võistlustules

Angelika_Udekyll_ja_zhyrii
Päevajuht, alati särav ja heatujuline Laulasmaa spa restorani peakokk Angelica Udeküll. Tagaplaanil žürii roogasid maitsmas-hindamas

Tabasalu Ühisgümnaasiumile tõid võidu heigifileest valmistatud kalasupp, hakkliharull köögiviljatäidisega koos kartuli-kõrvitsapudruga ja kihiline mannapuder mahlakisselliga. Lisaks tunnistati Tabasalu kokkade valmistatud praad roogade kaupa hinnates konkursi parimaks praeks.

V6idumenyy
Võidumenüü

„Olete nüüd kaks aastat käinud, kas kolmandat korda osaleksite veel?" küsis Terviseinfo.ee koolikokkadelt.

„Minult ikka küsitakse, et kas see konkurss on pingeline? See ei ole nii väga pingeline kuivõrd just huvitav. Järgmine aasta oleme vastavalt konkursi reeglitele žüriis. Las nüüd teised proovivad ka! Ülejärgmine aasta saame jälle tulla," sõnab koolikokk.


„Mida soovitaksite järgmise aasta konkursil osalejatele?"

„Kui on soov osaleda, siis ei ole nii, et täna otsustad ja homme lähed võistlema – tuleb detailselt läbi mõelda, mida ja kuidas teed, milliseid maitseaineid kasutad – ühesõnaga, kõik-kõik-kõik!"

V6idukokad_ja_f2nniklubi
Tabasalu kokad koos oma kooli fänniklubiga