Tervise edendamine / Töökohal

Tervisekalendri septembri teemakuu on tihedalt seotud Tervise Arengu Instituudi iga-aastase puu-ja köögiviljakampaaniaga. Seetõttu kutsume kõiki asutusi ja organisatsioone üles septembris köögiviljadele tähelepanu pöörama ja oma töötajaid neid rohkem sööma innustama.

Tervise Arengu Instituudi kampaania toimub 12. september – 2. oktoober. Kampaania eesmärk on mõjutada inimesi sööma vähemalt kolm portsjonit ehk kolm peotäit köögivilju päevas. Selleks et köögiviljade igapäevast pakkumist lihtsustada, anname praktilisi nõuandeid-nippe ja julgustust. Kampaania sõnum on “Rohkelt köögivilju sisaldav menüü aitab tervislikul viisil kehakaalu kontrolli all hoida või seda alandada.”

Miks on köögiviljade söömine oluline?

Eesti inimesed söövad köögi- ja puuvilju liialt vähe. Iga päev sööb köögivilju vaid iga viies mees (20%) ja ümmarguselt iga kolmas naine (31%). Puuvilju sööb igapäevaselt iga neljas mees (24%) ja üle kolmandiku naistest (39%). Köögivilju ei ole viimase seitsme päeva jooksul üldse söönud 14% meestest ja 8% naistest ning puuvilju 13% meestest ja 7% naistest.1

Hea tervise huvides on soovitatav päevas süüa vähemalt 5 portsjonit köögi- ja puuvilju, millest vähemalt kolm on köögiviljad ja kaks puuviljad.

1 portsjon = 1 peotäis ehk 100 g

Piisav puu- ja köögiviljade söömine on vajalik luude, hammaste, igemete, naha ja silmade tervise hoidmisel. Köögiviljad aitavad soodustada seedimist ja mälu toonuses hoida. Samuti toetab köögi- ja puuviljade piisav söömine immuunsüsteemi, mõjutab vere kolesteroolitaset ning aitab alandada vererõhku.
Köögi- ja puuviljades on parim vitamiinide, mineraalainete ja antioksüdantide vahekord, millist ei taga ükski toidulisand. Lisaks sisaldavad need palju vett, kiudaineid, bioaktiivseid ühendeid ja suhteliselt vähe energiat, mis aitab kehakaalu kontrolli all hoida.

Tasakaalustamata toitumine ja vähene füüsiline aktiivsus võivad kaasa tuua mitmeid tervisehäireid ning haigusi: südame- ja veresoonkonna haigused, teise tüübi diabeet, ülekaalulisus ja rasvumine, seedetraktivähk jt.

Pakume töökohtadele välja mõned ideed köögiviljakuu tegevusteks:

Korraldage erinevaid sündmusi:

  • jagage ise infot ja retsepte ning ärgitage töötajaid ka retsepte jagama (siseveebis, e-kirja vahendusel või posteritel)
  • korraldage „maitse ja proovi“ ning „lõunasta ja õpi“ sessioone, mida saavad läbi viia ka töötajad
  • jagage tasuta köögivilju või sooduskuponge nende ostmiseks (näiteks koostöös kohaliku köögiviljakasvataja või poega)
  • kaasake sündmustele asutuse söögikoht, et pakkuda köögiviljarikkaid toite
  • korraldage ühisaktsioone, kutsudes töötajaid üles sööma igal päeval vähemalt kolm või rohkem portsjonit köögivilju (avalik edetabel, loosiauhinnad vm)
  • viige läbi humoorikaid võistlusi (nt sibula hakkimine, porgandite koorimine jms), et siis need puhastatud viljad ühiselt ära süüa
  • ostke uusi ja vähem tuntud puu- ja köögivilju ning degusteerige neid ühiselt

Tehke koostööd oma söögikohaga:

  • salatit ja köögivilju peaks saama tõsta taldrikule esimeses järjekorras
  • toidu serveerijad peaksid arvestama taldrikureegli põhimõtteid
  • toidukoha kokkade ja teenindajate koolitamise soodustamine köögiviljade laiemate kasutamis-ja pakkumisvõimaluste osas
  • piirkonna köögiviljakasvatajate kontaktide vahendamine toitlustajale, et suurendada köögiviljade osa menüüs

Tehke koostööd kohalike köögiviljakasvatajate, hulgimüüjate, poodidega:

  • töötajatele köögi- ja puuviljade tasuta jagamiseks või soodsama hinnaga ostmiseks
  • looge võimalusi soodsateks ühistellimusteks

Muid võimalusi:

  • pakkuge koosolekutel, kohtumistel, üritustel, konverentsidel küpsiste ja pirukate asemel köögi- ja puuvilju (sh mõnikord vahepalana kuivatatult)
  • võtke osa toitumiskampaaniatest ja temaatilistest sündmustest
  • andke töötajaile võimalus oma aiasaadusi kolleegidega jagada

Häid näiteid mitmetelt tööandjatelt leiate meie andmebaasist.

Tervisliku toitumise kohta uurige lisaks:

 

-----------------

1 Allikas: Täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuring, 2014. Tervise Arengu Instituut.