Uudised / Noored jalgpalliässad kutsuvad noori üles hoiduma alkoholist ja sigarettidest

Noored lootustandvad jalgpallurid Frank Liivak, Tiina Trutsi ja Mattias Käit ärgitavad alanud Rimi tervisekampaanias noori hoiduma alkoholi ja sigarettide tarbimisest.

Tervise Arengu Instituudi vanemspetsialisti Mariliis Taela andmetel on alkoholitarvitamine ja suitsetamine noorte seas väga levinud: „Vähemalt korra nädalas joob alkoholi iga viies 14–15-aastane ja iga kolmas 16–18-aastane noor. "Tervise Arengu Instituudi uuringu kohaselt suitsetab igapäevaselt iga kaheksas 14–15-aastane ja iga kuues 16–18-aastane," lausus Tael.

„Osa noortest jõuab alkoholi ja tubaka tarvitamiseni sõpruskonna ja tuttavate ärgitusel ning sageli on "ei"-ütlemine keeruline. Tubaka ja alkoholi tarvitamine noorena avaldab olulist mõju inimese tervisele, mis võib kaasa tuua erinevaid terviseprobleeme ning muid negatiivseid tagajärgi."

Tubaka ja alkoholi tarvitamine noorena avaldab olulist mõju inimese tervisele, eriti just aju arengule, kuna organism areneb lõplikult välja alles 25. eluaastaks. Sõltuvus tekib seda suurema tõenäosusega, mida nooremana inimene sõltuvust tekitavat ainet tarvitama hakkab. Tubakatoodete tarvitamine on otseselt või kaudselt seotud enam kui 25 ja alkoholi tarvitamine üle 60 haigusseisundi või -häirega.

Alanud Rimi tervisekampaanias innustavad noored jalgpallurid Tiina Trutsi, Frank Liivak ja Mattias Käit poisse ja tüdrukuid oma veendumustele kindlaks jääma ning eakaaslaste pakutud alkoholist ja tubakast keelduma. Eesti koondise jalgpallur Tiina Trutsi eelistab ise siidri asemel puhast vett või mahla. „Olen valinud tervisliku eluviisi, et mängida profitasemel jalgpalli," põhjendab Trutsi oma valikut.

„Ootame noorte lugusid sellest, millise põhjendusega on nemad oma seisukohtadele kindlaks jäänud ning alkoholile ja tubakale "ei" öelnud," ütles Trutsi. Noorte lood on oodatud aadressile press.ee@rimibaltic.com 25. juuliks. Saadetud lugusid kasutatakse teiste noorte inspireerimiseks tervisekampaania teises osas – parimad lood pannakse üles Rimi kauplustesse, kodulehele ja Facebooki lehele. Rohkem infot leiab aadressilt www.rimi.ee/minu-lugu.