Uudised / 13. veebruar on rahvusvaheline kondoomipäev!

13. veebruar on rahvusvaheline kondoomipäev!

  • Autor:Eesti HIV-positiivsete Võrgustik
  • 12. Veebruar 2014

13. veebruar on rahvusvaheline kondoomipäev! Kondoomipäeva tähistatakse alates 2007. aastast. Rõõm on tõdeda, et see lõbus päev muutub iga aastaga aina värvikamaks, aktsioonirohkemaks ja sisukamaks.

Armastus on parim kaitse! – See on tänavuse kondoomipäeva peamine loosung.

12.–14. veebruarini sulatame kokku Valentinipäeva ja vastutustunde ning viime läbi mitmeid informatiivseid ja sportlikke üritusi. Armastus, vastutustunne, tugev tervis, lootus ja usk homsesse päeva olgu koos meiega.

Eestis on igas sajas inimene HIV-positiivne. Sugulisel teel HIVi nakatumise võimalus suureneb iga aastaga.Täna on meie jaoks aktuaalsed küsimused, mis seotud kondoomide kättesaadavusega, hinna ja kvaliteedi suhtega, nende sihtotstarbelise ja korrektse kasutamisega.

Tuletame meelde WHO soovitust (meeste ja naiste) kondoomide kohta, mis ütleb, et tegu on hetkel kõige efektiivsema kaitsevahendiga, mis võimaldab kontrollida HIVi ja teiste sugulisel teel levivate haiguste levikut. Siinkohal ei saa jätta märkimata, et naistekondoome on Eesti jaekaubandusvõrgus praktiliselt võimatu leida.

Riigiisad, millal te panete paika kondoomide hinna?

Eesti HIV-positiivsete Võrgustik (www.ehpv.ee) juhib valitsuse tähelepanu kondoomide kättesaadavuse problemaatikale, kondoomide liigkõrgetele hindadele, maksustamisele, impotimise barjääridele, kondoomide kvaliteedile ja monopolide ahnetele müügihindadele. Ühe kondoomi reaalne tootmise ja Eestisse transportimise hind on 3 eurosenti ning sellise hinnaga peaksid tarbijad neid ka saama soetada!

Eestis ei eksisteeri ei analüüsi ega prognoosi, kuivõrd kättesaadavad kondoomid on ja mida saame nende kättesaadavuse parandamiseks teha. Eesti HIV-positiivsete Võrgustiku nõustajate andmetel on suurim probleem kondoomide kättesaadavusega riskirühmades.

Meie riigis ei tagata kondoomide kättesaadavust toimetulekuraskustega inimestele ja noortele.

Probleem leiaks lahenduse, kui kohalikud omavalitsused ostaksid kondoome ning jagaksid neid neile, kel tarvis.

Eesti HIV-positiisete Võrgustik teeb ettepaneku Tallinna, Tartu ja Ida-Virumaa omavalitsustele hakata sisse ostma ning jaotama kondoome toimetulekuraskustega elanikele, kodututele, varjupaikades elavatele inimestele, sotsiaalmajades elavatele inimestele, tasuta öömajutust pakkuvates asutustes ja ka tudengitele.

Programm:

Tallinnas, Narvas, Jõhvis toimuvad HIV-kiirtestimised, pakutakse infomaterjale turvalise seksi kohta ning jagatakse laiali 25 000 tasuta kondoomi. Kondoome saavad kingituseks ka paljud riiklikud asutused, samuti Riigikogu. Olümpiamängude vaimus toimub Tallinnas uisutamisüritus, suusakross Narvas ja kelgutamine Jõhvis. Igas linnas on sportijaid ergutamas eriti sportlik punane kondoomimees.

2014. aastal on HIV diagnoositud juba 33 inimesel. Kokku on Eestis diagnoositud 8735 HIV-positiivset, AIDSi põeb 417 inimest (http://terviseamet.ee/nakkushaigused/nakkushaigustesse-haigestumine/hiv-ja-aids.html)

Üritused toimuvad koostöös AIDS Healthcare Foundationiga (www.aidshealth.org)

HIV-kiirtestimised toimuvad:

  • 12.02.2014 – Narvas Fama kaubanduskeskuses, Tallinna mnt 19, kl 14–20
  • 13.02.2014 – Narvas Fama kaubanduskeskuses, Tallinna mnt 19, kl 14–20
  • 13.02.2014 – Jõhvis kaubanduskeskuses Tsentraal, Keskväljak 4, kl 12–16
  • 14.02.2014 – Tallinnas ööklubis G-punkt, Pärnu mnt 23, kl 00–03