Uudised / Eestis haigestub aastas seedeelundite kasvajatesse enam kui 1700 inimest

Igal aastal haigestub pahaloomulisse kasvajasse enam kui 7000 inimest. Seedeelundite pahaloomulised kasvajad moodustavad neist neljandiku.

Eestis on soolevähki haigestumine viimase 30 aasta jooksul pidevalt kasvanud ja haigestunute arv järjest suureneb, vahendab MED24. Erinevalt mitmetest teistest vähipaigetest tekivad seedetraktis kasvajad ühtmoodi nii naistel kui meestel.

Seedetrakti kasvajatest on soolevähk levinuim. Soolevähk on sage, just sotsiaalmajanduslikult arenenud ühiskondadele iseloomulik haigus.

Euroopas diagnoositakse soolevähki igal aastal ligikaudu 450 000. Aastas sureb meil soolevähi tõttu üle 400 inimese. Soolevähk on kõikidest vähitüüpidest sageduselt teine surmapõhjus Euroopas ning esinemissageduselt kolmandana kirjeldatud vähk kogu maailmas. Kõikidest vähiliikidest nõuab ainult kopsuvähk rohkem ohvreid.

Samas on soolevähk üks paremini ravitavaid kasvajaid, kui see avastatakse varakult. Eestis on aga soolevähki haigestumine viimase 30 aasta jooksul pidevalt tõusnud ja haigestunute arv järjest suureneb.

Arsti juurde jõudes on peaaegu kolmandikul juhtudest kasvaja levinud algkoldest kaugemale ehk andnud metastaase. Samas on tegemist kasvajavormiga mille avaldumisele kaebuste või halbade uuringutulemustena eelneb 10–15-aastane avastatavate ja ravitavate vähieelsete muutuste periood.

Soolevähki tuntakse ka jämesoolevähi või kolorektaalvähi nime all. Erinevatel põhjustel umbes veerandil üle 50-aastastel inimestel tekivad jämesoole limaskestale polüübid. Osadest polüüpidest võib aja jooksul välja areneda pahaloomuline kasvaja. Kui vähk avastatakse varajases staadiumis, saab selle enamasti kirurgiliselt eemaldada.

Soolevähil pole absoluutseid ja ainult sellele haigusele omaseid tunnuseid. Seega tuleks kõiki hiljuti tekkinud ja mõistliku aja jooksul mittemööduvaid soolestiku normaalsest tegevusest kõrvalekalduvaid kaebusi kaaluda ka soolekasvajate vaatevinklist. Eriti kehtib see vere ja/või limaerituse, hootiste kõhuvalude ja häirunud sooletühjenemise kohta.

Soolevähki haigestuvad enamasti üle 50-aastased inimesed, umbes kümnel protsendil juhtudest võib kasvaja ilmneda ka nooremas eas, eriti kui perekonnas on varem esinenud soolevähki. Soolevähki haigestumist võivad põhjustada pikaaegne ebaõige toitumine, ülekaal, vähene liikumine, suitsetamine ja alkoholi liigtarvitamine. Suurem soodumus haigestuda on ka neil, kes on põdenud kroonilisi põletikulisi soolehaigusi või kel on seedeelundkonnas varem esinenud polüüpe.

Kahjuks jäävad inimesed hiljaks arsti juurde pöördumisega. Oluline on teada, et varakult avastatud soolevähk on enamikel juhtudest ravitav.

Täna algab Eesti Vähiliidu traditsiooniline vähinädal, mis käsitleb sel aastal seedetrakti kasvajaid.