Uudised / Tervisedendajad ja toidutootjad arutavad koostööd soola vähendamisel toitudes

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) ja Tervise Arengu Instituut viivad täna, 8. veebruaril Tallinnas läbi ühisseminari, et arutada soola vähendamise võimalusi toidu tootmisel, selle tähtsust rahva tervisele ning edasist koostööd erinevate toidutootjatega.

Seminaril "Kuidas vähendada soola või muude valitud toitainete sisaldust töödeldud toidus?" esinevad külalistena Hollandi ja Šveitsi spetsialistid, kes jagavad nõu tootjatele ning toovad näiteid koostöö arendamisest toidutööstuse ja avaliku sektori vahel. Eesti ettevõtjatest tutvustavad seminaril oma tegemisi selles vallas Põltsamaa Felix, Leibur ja Rakvere Lihakombinaat.

Tervise Arengu Instituudi mittenakkushaiguste ennetamise osakonna juhataja Anneli Sammeli sõnul on rahva tervise sisukohalt väga oluline vähendada soola tarbimist, sest on piisavalt tõendeid sellest, et naatriumi pikaajaline liigtarbimine võib tõsta osadel inimestel vererõhku ning suurendada seeläbi südamehaigustesse ja insulti haigestumise riski. "Umbes 80% soolast saame me poest ostetud töödeldud toidust, nt leivast, juustust, vorstist, valmistoitudest. Seetõttu ei piisa ainult toidu valmistamise ja söömise ajal soola lisamise vähendamisest. Selleks, et soola tarbimist elanikkonna hulgas tõhusalt vähendada, on vajalik muuta ka inimeste toitumuslikku keskkonda läbi töödeldud toidu soolasisalduse alandamise," lisas Sammel.

"Vajadust vähendada soola tarbimist on tunnistatud ka rahvusvahelisel tasandil, kus seda peetakse üheks prioriteetseks suunaks südameveresoonkonna haigestumise vähendamisel," tõdes Marge Reinap, Maailma Terviseorganisatsiooni esinduse Eestis juht, lisades, et paljud riigid on juba algatanud efektiivseid soola vähendamise strateegiaid, millest Šveitsi kogemust täna seminaril ka tutvustatakse.

Seminari eel viidi erinevate toidutootjate seas läbi ka lühike anonüümne küsitlus, mis oli vajalik üldise ülevaate saamiseks Eesti toidutööstuses toimuvatest arengutest soola vähendamisel. Küsitlusele vastas 30 ettevõtet, kellest 12 ütles, et nende tootearenduse strateegias on eraldi tähelepanu pööratud soola vähendamisele. Asjaoludeks, mis raskendavad soola vähendamist, peavad tootjad selle küsitluse järgi tarbijate maitseeelistusi ja tehnoloogilisi muudatusi tootmisprotsessis.

Seminaril osalevad toiduainetööstuse esindajad ning õppejõud ja riigiasutuste spetsialistid, kes tegelevad toitumisvaldkonnaga.

Konverentsi päevakava ja esinejad: http://www.terviseinfo.ee/et/sundmused/details/539-uhisseminar-qkuidas-vahendada-soola-voi-muude-valitud-toitainete-sisaldust-toodeldud-toidusq

 

Lisainfo:
Marge Reinap
Maailma Terviseorganisatsiooni esinduse Eestis juht
mob 5622 0299
ReinapM@euro.who.int

Maris Jakobson
Tervise Arengu Instituudi avalike suhete nõunik
tel 659 3906, mob 5302 2737
maris.jakobson@tai.ee